Április 9-én mutatja be a TÁP Színház legújabb produkcióját: a Vid napja című előadásnak a Stúdió K Színház ad otthont.

A pravoszláv hívők június 28-án ünneplik a szerb nemzet egyik legrégebbi és legjelentősebb ünnepét, Szent Vid napját, Vidovdant. Ez a nap az 1389. június 28-án zajlott rigómezei csata és valamennyi háborús áldozat emléknapja a szerb köztudatban. Ezen a napon a szerb erők vezette keresztény szövetségesek és az Oszmán Birodalom hadai csaptak össze. A csatavesztést követően, amelyben Lázár szerb fejedelem is elhunyt, Rigómező az ellenállás, a szabadság, a hazaszeretet, a lovagiasság és a szerb kollektív öntudat jelképévé vált. Idővel ez a nap Európa háborúinak gyújtó- és nyugvópontja lett a XX. században: 1914-ben június 28-án merényletet követtek el Ferenc Ferdinánd főherceg ellen Szarajevóban, 1919-ben ezen a napon írták alá a versailles-i békeszerződést, 1948-ban Jugoszlávia ekkor lépett ki a Kominformból, 1989-ben Slobodan Milošević beszédet mondott a rigómezei csata 600. évfordulójának alkalmából – 2001. június 28-án pedig mint volt jugoszláv elnököt kiadatták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Jugoszlávia, 1991: új arénát nyit a történelem. Ebben a küzdelemben nincs semmi heroikus, csak menekülés, elfojtás és árulás. Mészárlásba belekényszerített emberek, hirtelen felnőtt gyerekek, csatatérré vált otthonok. A szétszakadó országban még a győztesek is áldozatok, hiszen a jövő értelmét veszti, ha halállal kívánják megváltani. Az állampolgárok itt csak torzók maradhatnak. Torzók, akik lábjegyzeteket írnak az elhazudott valósághoz. Ugyanúgy széthullnak, mint az őket körülvevő világ: a barátságok és a családok felbomlanak, a mesterséges identitás ráég a bőrre, a félelem megeszi a lelket. Ez már nem csupán a szétszakadt Jugoszlávia, hanem a jelenünk, amivel éppúgy képtelenek vagyunk szembenézni, mint a múlt gondosan takargatott bűneivel. És amíg ezt nem vesszük észre, addig szemlesütve bukdácsolhatunk át újra meg újra a saját magunk teremtette kataklizmákon – áll a TÁP Színház legújabb bemutatójának színlapján az előadás ismertetője. 

Az előadásban Homonnai Katalin, Nagy-Bakonyi Boglárka, Nyakó Júlia, Pásztor Dániel, Sipos György és Takács Géza keltik életre a történet szereplőit. A szövegkönyvet Dézsi Fruzsina írta, a zenét Vörös Ákos és az Arif Erdem Ocak szerezte, a darabot Varga Bence rendezi. 

Kiemelt kép: A Vid napja szereplőgárdája (Fotó: TÁP Színház)