2018 év végén a József Attila Színházban is kinyitott a Grand Hotel, majd ezzel a lendülettel vesztegzár alá is vonták a patinás, ám vendégkörét tekintve eléggé botrányos szállodát. Rejtő Jenő egyik legismertebb regénye 1940-ben jelent meg először nyomtatásban, három évvel az író halála előtt. A fiatalon, munkaszolgálat során elhunyt szerzőt tartják a magyar szórakoztató irodalom egyik legjelentősebb képviselőjének, és a műfaj hazai megújítójának. Regények és rövid történetek mellett írt kabarét, színdarabot és forgatókönyvet is. Humora egyedi és jellegzetes.

Vesztegzár a Grand Hotelben (fotó: József Attila Színház)

Akárcsak Woody Allen esetében, aki ismeri Rejtő stílusát, az tudja mire számíthat a műveitől. A Vesztegzár a Grand Hotelben többször is színpadra került már hazánkban, legelőször 2002-ben, akkor még prózai előadásként, majd 2008-ban készült el belőle az a zenés feldolgozás, melyet most Szente Vajk rendezésében a József Attila Színház is repertoárjára vett. Rejtő klasszikusát Hamvai Kornél dolgozta át, a felcsendülő dalok szövegét a népszerű költő, Varró Dániel írta, a zenét pedig Darvas Benedek szerezte.

Vesztegzár a Grand Hotelben (fotó: József Attila Színház)

A történet helyszíne a címben is szereplő Grand Hotel, ahol egy bubópestises beteg miatt kitör a pánik, ám senki nem tud menekülni. A vendégeket és a személyzetet is bezárták, senki sem hagyhatja el a szállót – testben legalábbis. Lélekben ugyanis jó páran eltávoznak. A ragályos betegség ugyanis nem véletlenül ütötte fel a fejét a Grand Hotelben, az értékes találmány, a Banánoxid képletét szeretnék többen is megkaparintani, és céljuk eléréséért minden eszközt képesek bevetni. Az események csak gyűrűznek, egy idő után senki nem tud megálljt parancsolni a káosznak, miközben a háttérben zavartalanul játssza a talpalávalót a bárzenekar.

Vesztegzár a Grand Hotelben (fotó: József Attila Színház)

A teltházzal futó előadás egy látványos, zenés időutazás. A régi korok hangulatát idéző díszletben csetlő-botló figurák, az ismerős dallamokat hozó zenebetétek és Rejtő Jenő humora az idősebb és fiatalabb korosztály számára is kellemes kikapcsolódást nyújthat.

Jasinka Ádám írása