2023. április 13-16. között kerül megrendezésre Magyarország eddigi legnagyobb blues fesztiválja. A Veszprém Blues Fesztivál négy Grammy-díjas blues előadóval, 40 fellépő több, mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokkal, és beszélgetésekkel várja a bluesrajongókat a négy napos rendezvényre. A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében valósul meg.

Az áprilisi esemény egyik fellépője Rick Estrin & The Nightcats, a 2008-ban alakult amerikai elektromos blues zenekar, amely világszerte a blues fesztiválok egyik legnépszerűbb fellépője. A műfaj egyik ígéretes tehetsége, Buffalo Nicols is meghívást kapott Veszprémbe. Az énekes-gitáros művész sok éven át próbálta összehangolni ősei zenei gyökereit a kortárs blues irányelveivel, majd egy hosszú hátizsákos utazás Nyugat-Afrikában és Kelet-Európában olyan hatást gyakorolt rá, amelynek eredményeképpen megszületett az Év Debütáló Albuma 2022-ben. Matt Schofield, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros Triójával lép fel a fesztiválon, ahol két koncerten vállalkozik arra, hogy emlékezetes pillanatokat szerezzen a hazai blues rajongóknak. Sugar Blue, az amerikai blues harmonikás is koncertet ad, akire gyakran használják azt a jelzőt, hogy a harmonika „Jimi Hendrixe”. A The Rolling Stonesszal platinalemezt jegyző muzsikus együtt zenélt Bob Dylannal, Prince-szel, és Willie Dixonnal is.

Little G Weevil (Fotó: jegy.hu)

Olaszország legnagyszerűbb bluesgitárosa Roberto Luti Luke Winslow Kinggel érkezik Veszprémbe, aki egy New Orleans-i gitáros, énekes, zeneszerző és szövegíró; zenéjében a Mississippi delta bluest, a népzenét, a jazzt, és a rock&roll gyökereit ötvözi. Sok rajongó várja Big Daddy Wilson, a nemzetközi blues élet egyik legkiemelkedőbb alakjának fellépését is. Karcos, meleg és lélekkel átitatott énekhangja a régi nagy blueselőadók zenéjét idézi fel. Amszterdamból jön a sokak által ismert T-99 zenekar, zenéjük a rock ’n’roll, a country, a surf, a punk stílusait összemixelve fordul vissza a blues alapjaihoz, megspékelve némi kelet-európai és dél-afrikai hangzásvilággal. A műfaj nagyszerű hazai képviselőiként hallhatjuk majd Little G Weevilt, a 2013-as memphisi International Blues Challenge győztesét, valamint a The Black Circle Orchestrát és a Jambalayát is. A Veszprém Blues Fesztivál kiemelt helyszínei a Hangvilla termei és az Expresszó lesznek, emellett a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják a közönséget.

Kiemelt kép: Big Daddy Wilson (Fotó: Tom Althaus)

 Little G Weevil (Fotó: jegy.hu)