Az alábbiakban a Revizor közleményét változtatás nélkül közöljük:

Veszélyben a műkritika, veszélyben a Revizor

Összesen hárommillió forintnyi állami támogatást kapott az idei évre a Revizor – a kritikai portál. Ez az összeg töredéke annak, amelyből az évente 6-700 műkritikát és interjút publikáló lap létezni tud. A portál most arra kéri olvasóit, fizessenek elő a Revizorra.

„Ez az utolsó lehetőségünk, mindent feltettünk egy lapra, ha nem sikerül, a Revizor záros határidőn belül megszűnik” – mondja Jászay Tamás, a portál főszerkesztője, majd hozzáteszi: „Mindezek ellenére bizakodva nézünk a jövőbe, mivel a jelen politikai és közéleti viszonyok között világos a hazai kultúrafogyasztók számára, hogy a kritikus gondolkodás az ő támogatásuk nélkül nem maradhat életben. A Revizor 2008-ban elsőként próbálta ki, hogy a színvonalas print kritika megél-e az interneten, most pedig újra nagyot lép előre: a lap léte múlik azon, van-e néhány ezer ember az országban, akinek fontos a minőségi műkritika.”

A Revizort 2008-ban alapította Csáki Judit, Jászay Tamás és László Ferenc. Ma a szerkesztőség tagja még Merényi Ágnes és Puskás Panni. Az oldal összművészeti kritikai portál, célja a kultúra iránt érdeklődő közönség színvonalas tájékoztatása, írásaival segít eligazodni a főképp, de nem kizárólag hazai kulturális kínálatban. Az alapítása óta eltelt időben a Revizor több mint háromszáz szerzővel dolgozott, mostanáig tízezer kritikát és interjút publikált: ezekből kirajzolódik a magyar kultúra elmúlt másfél évtizede. A 2008-as induláskor kapott állami támogatás az elmúlt tizenöt évben folyamatosan csökkent, mára pedig az oldal finanszírozása fenntarthatatlanná vált.

„A Revizor esetleges megszűnése nem csak azért probléma, mert a nálunk dolgozó szerkesztők és újságírók elveszítik a munkájukat. Sokkal inkább azért, mert egyre kevesebb olyan felület van, ahol professzionális műkritika egyáltalán megjelenhet. A kevés ilyen műhely eltűnésével tulajdonképpen maga a műfaj fog eltűnni rövid időn belül, amely felmérhetetlen károkat okoz majd az egész magyar kulturális életben” – mondja Csáki Judit, a Revizor alapítója és korábbi főszerkesztője.

A Revizor – a kritikai portálra havi, negyedéves és éves előfizetés vásárolható, az éves támogatói előfizetés birtokában pedig további ajándékokra számíthat az olvasó. A lap az előfizetői számára a hazai kulturális élet kiemelt eseményeit monitorozó kritikákon és interjúkon felül új típusú prémiumtartalmakat tesz elérhetővé. Ezek között lesznek majd videós anyagok: közölnek életút- és portréinterjúkat a hazai kulturális szcéna elismert alkotóival, beszélgetéseket a különböző művészeti ágakat érintő legaktuálisabb témákról, továbbá a szerkesztők havi kulturális ajánlóval segítenek eligazodni a bőséges kínálatban. Lesznek továbbá publicisztikai írások, a kulturális élet aktualitásait mélységében feldolgozó riportok, nagyítások, valamint oknyomozó anyagok.

A Revizor – a kritikai portál életben maradásához összesen háromezer előfizető támogatóra lenne szüksége.

Kiemelt kép: A Revizor szerkesztősége (Fotó: Revizor)