A Magyar Költészet Napja alkalmából a József Attila Könyvtár és a Bartók Kamaraszínház Dunaújvárosról szóló versíró pályázatot hirdetett, amely a Versben a Város címet kapta. A pályázatra beérkezett alkotásokból rendezett kiállítást április 11. és 30. között a könyvtárban lehet megtekinteni. A Dunaújvárosról szóló versíró pályázatra 38 alkotótól 55 vers érkezett, a korosztály pedig igen csak vegyes: a legifjabb költő 11, a legidősebb pedig 88 éves

„Túlnyomó részt az idősebbek írták meg az emlékeiket, a város és az életük összefonódása volt a fő téma. Fantasztikus megéléseket írtak le, nagyon őszintén. Az az érdekes, zsűrizés közben mi csak a jeligéket kaptuk meg, utólag derült ki az, hogy melyik vers mögött hány éves író áll, és nem tűnt fel a versírók között lévő nagy korkülönbség. Azt gondolom, hogy nagy sikernek lehet értékelni ezt a pályázatot, és gondolkodunk is egy antológián, amiben az összes anyagot szeretnénk kiadni. Szerintem a születésnapját ünneplő Dunaújváros felé ennél nagyobb szeretet és kitárulkozás nincs, mint hogy ezeket a verseket megjelentetjük. Olyan anyag van a birtokunkban, amit nem szabad elherdálni, és valamilyen formában folytatni kell, és ez szándékunkban is áll.”  – mondta el Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója a versíró pályázat kapcsán.

A verseken túl, kísérőprogramként az érdeklődők Sarokné Varga Anna festő alkotásait is megtekinthetik a Felnőttkönyvtár folyóiratolvasójában. Az írók, költők, múzsák portréiból látható kiállítás nem a megszokott módon, hanem új szemszögből mutatja be a művészeket József Attilától Weöres Sándorig.

Kiemelt kép: Bartók Kamaraszínház (Fotó: Bartók Kamaraszínház)