A Turay Ida Színház létrehozott egy projektet, mellyel a pedagógusok munkáját szeretné segíteni, ebben a számukra különösen nagy változásokkal járó időszakban, hiszen a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben az oktatás nem állt le, a diákoknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget.

A színház elkészítette a Vers Józsefvárosból című filmsorozatuk első három részét. Az első videóban Petőfi Sándor ismert és kevésbé hallott versei hallhatóak, a másodikban Trianon könnyei címmel, a trianoni szerződés, a történelmi Magyarország kétharmadának elvesztéséről, máig élő traumájáról beszélnek a művészek. Versekkel, zenei feldolgozásokkal, visszaemlékezésekkel segítik a fiatalabb generációknak megérteni, mi is történt érzelmileg 1920-ban, és milyen hatásai vannak a mai korra vetítve. A harmadikban pedig Ady Endre költészetének összetettségéről kaphatnak képet a tanulók. Mindezt modern, igényes képi világgal, mai köntösben, a közösségi médián keresztül. Ezeket a részeket ingyenesen elérhetővé teszik a színház honlapján mindenki számára, annak reményében, hogy ezzel közösen kedvet csinálnak a tanulóknak a kultúránk ápolásához, és ha a neten keresztül, otthon egyedül nézik, hallgatják, talán egy-egy vers mondanivalója, lelkivilága jobban elér a szívükhöz.

Sztárek Andrea (fotó: Turay Ida Színház)

A projekthez olyan művészeket hívtak segítségül, mint a Kossuth-díjas Hűvösvölgyi Ildikó, a kétszeres Jászai Mari-díjas Benkő Péter, Győri Péter, Sztárek Andrea színművészek, és számos művészt a Turay Ida Színház fiatalabb színészei közül.

Ahogy a színház fogalmaz: „Hisszük, hogy ezek a filmek, a most felnövekvő generációknak is segítségére lehetnek az irodalomban, a versek szeretetének megőrzésében. Ha a mostani fiatalokra tekintünk, látjuk, hogy a felgyorsult világunkban egyre nagyobb teret hódítanak az internet adta lehetőségek. Így ha hozzájuk szeretnénk szólni, nekünk is érdemes online, egyben mindenki számára elérhető tartalmakat készítenünk. Köztudott, hogy iskolás korban elérkezik a direkt verstanulás időszaka, amikor az öröm vezérelt tanulást felváltja a magolás. Nem kötelező azonban, hogy ez szenvedést okozzon! Szeretettel ajánljuk használatra az alábbi három műsort, sok lelki erőt és kitartást kívánva a mindennapokhoz. A Turay Ida Színház 20. évada ilyen módon talán mégis nyomot hagy a közönségében, s ha már azt elérjük, hogy akár csak egy-egy fiatal nagyobb kedvvel áll hozzá egy vers elolvasásához, megtanulásához, már nem dolgoztunk hiába”.

Kiemelt kép: Benkő Péter (fotó: Turay Ida Színház)