Február 9-én 19 órakor a Bethlen Téri Színházban debütál Verona Koch A szőlőtökék istene című élőzenés darabja, mely különlegessége, hogy az előadás végén Komjáthi Tamás borműves, saját borait kínálja majd a nézőknek. A színdarab kétnyelvű, 70 százalékban német, 30 százalékban magyar, amit kiegészít a felirat, mindig éppen a másik nyelven.

A történet szerint a járvány miatt egy borospincében rekedt pár német turista, akik megdöbbentő módon a bor római istenének, Bacchus termeiben találják magukat. Ahogy egyre jobban fogy az isteni nedű, annál inkább kerülnek előtérbe az emberi drámák és persze az önfeledt szórakozás, amihez a világ legismertebb borral és alkohollal kapcsolatos dalai dobják fel a szereplők és a nézők hangulatát is.

Lotz Katalin igazgatónő elmondta, hogy a darab ötlete 2019-ben már megvolt. Onnan indult, hogy milyen jó lenne Szekszárdon, a bor városában egy olyan színművet színpadra állítani, ami a borról szól, szórakoztató és színpadon, borpincékben, rezidenciákon is lehet játszani. Közben a mindennapjainkat átírta a koronavírus-járvány, ám a karantén is inspiráló hatással volt a rendezőnőre és a társulatra, aki hozzátette, hogy bár a színdarab jelentős része német nyelven játszódik, azok is meg fogják érteni, akik nem beszélik a nyelvet, hiszen egyrészt ott a felirat, másrészt a Magyarországi Német Színház művészeinek játéka univerzális, mindenki átélheti a darab lényegét, nyelvtudástól függetlenül.

Kiemelt kép: Jelenet a szőlőtőkék istene című előadásból (Fotó: Mártonfai Dénes)