Ma este Giuseppe Verdi Traviata-keresztmetszetével folytatódik a Magyar Állami Operaház előadás-közvetítéseinek sorozata, az OperaSzerda, amely a szokott módon az Opera Facebook oldalán, valamint az Origó felületén ingyenesen tekinthető meg. 

Verdi háromfelvonásos operájának szövegkönyvét Francesco Maria Piave írta ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján. A francia szerzőt szeretője élettörténete ihlette meg a regény írásakor, aki a könyv megjelenése előtt egy évvel halt meg tüdőbajban. Marie Duplessis (a regényben Marguérite Gautier, míg az operában Violetta Valéry) 15 évesen költözött Párizsba, ahol divatáru-eladóként kezdett el dolgozni, ám szépsége hamar elbűvölte a francia férfiakat, a lány kalandvágya pedig megnyitotta számára az utat a felső társadalmi réteg felé. Marie Párizs legfényűzőbben élő kurtizánjává lett, védjegye pedig a keblére tűzött kaméliavirág volt. Dumas regénye 1848-ban jelent meg, melyből 1852-ben már színpadi adaptációt is készítettek. Ezt az előadást látta Verdi is feleségével, a darab inspirálta őt az opera megírására.

Az opera ősbemutatójára a velencei La Fenice operaházban került sor 1853-ban, és bár a bemutató nem aratott osztatlan sikert, az évek során a Traviatából a világ operarepertoárjának egyik legjátszottabb darabja lett. Verdi művének első magyarországi bemutatója 1855. február 9-én volt Temesváron, majd a darab 1857-ben a Nemzeti Színházban is debütált Tévedt nő címmel.

A Traviata-keresztmetszetet 2016 óta játssza nagy sikerrel a Magyar Állami Operaház, amely egy bő egy órás változata az eredeti műnek, amit Mona Dániel zenetörténész magyarázatai kísérnek. A rögzített előadásban a világhírű Kossuth- és Liszt-díjas szoprán, Miklósa Erika lép kamerák elé, aki a premier óta játssza már a címszerepet. Mellette olyan kiváló színészek elevenítik meg az opera szereplőit, mint Boncsér Gergely, Alexandru Agache, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor, Fülep Máté, Fürjes Anna, Káldi Kiss András és Kiss András. Az előadás ma este 20 órától ingyenesen tekinthető meg az Opera Facebook oldalán és az Origón.

Kiemelt kép: Miklósa Erika és Boncsér Gergely a Traviata című előadásban (Fotó: Berecz Valter)