Már látogatható a budapesti Ludwig Múzeumban Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása, amely idén a Velencei Képzőművészeti Biennálén képviselte Magyarországot. 

A mostani immár a negyedik alkalom, hogy a Ludwig Múzeum a Velencei Biennále zárása után bemutatja a seregszemle magyar pavilonjának azévi kiállítását a nemzetközi után a budapesti közönségnek is. Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora elárulta, hogy Keresztes Zsófiával 2020-ban, a járványhelyzet miatti lezárások idején kezdték el kidolgozni biennálés pályázatuk koncepcióját. A projekt kiindulópontja a képzőművész egy 2018-as bécsi kiállítása volt, amely részben Schopenhauer sündisznó-dilemmájára reflektált, miszerint a sündisznók akaratlanul is megsebzik egymást, miközben egymás közelségére vágynak. Az alkotók szerették volna továbbvinni ezt a koncepciót némi magyar vonatkozással gazdagítva, ekkor merült fel Szerb Antal Utas és Holdvilág című regénye, amelynek kulcsmotívuma a főhős ravennai mozaikok hatására megkezdett identitáskeresése.

Keresztes Zsófia kiemelte, hogy szinte „folyékony” testekként megalkotott szobrainak borítására tudatosan választotta a színes üvegmozaikot, hiszen a mozaikdarabok által kirajzolt vonalháló érdekes kontrasztban áll az általuk burkolt formákkal. A kiállítás egyfajta utazásra hív az identitáskeresés különböző stációin keresztül. A nyitó installáció a Leltár az esőben címet viselő, oltárszerű kapu, ahonnan az összetartás érzését adó, ám némileg nyomasztó fémláncok vezetnek tovább az újabb szobrokig. Az anyag Budapesten némileg más elrendezést kapott, mint a Velencei Biennále magyar pavilonjának tereiben. A budapesti tárlatról kimaradt két szobor – ezek egyike a múzeum lépcsőházában látható -, több installáció viszont kiegészült, továbbépült. Módosult a javasolt látogatói útvonal is, így a két záró alkotás Budapesten egymás mellé került, párbeszédbe lépve egymással.

A Velencei Biennálén több százezres közönség által megtekintett kiállítás 2023. február 26-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Kiemelt kép: Pillanatkép Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállításáról (Fotó: Biró Dávid)