Idén második alkalommal rendezték meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját, a június 17. és 25. között tartott programsorozatnak ezúttal a Kultkikötő balatoni helyszínei – Balatonboglár és Alsóörs – adtak otthont, ahol összesen 13 emblematikus produkciót láthatott a közönség.

Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója így fogalmazott: „Mint házigazdák örömmel szerveztük a Szabadtéri Színházak Találkozóját és adtunk teret a rendezvénynek a Kultkikötő balatoni helyszínein, a déli és az északi parton is. Ez az időszak előszezon a Balatonon. Ennek ellenére keresik a nyaralók a kulturális rendezvényeket, a helyiek pedig várják az újdonságokat. A Találkozó ugyan véget ért, de mindegyik szabadtéri színház – így a Kultkikötő is – beleveti magát a saját nyári rendezvényei megvalósításába.”

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatalának államtitkára nyitotta meg egy hete a Találkozót, amelyre Szentendréről, Szegedről, Zalaegerszegről, Kőszegről, Gyuláról, Egerből, Szarvasról, a budapesti Városmajorból érkeztek előadások. Beszédében kiemelte: „Megérkezett a színházi évad 2023 nyarán a Balaton partjára. És úgy érkezett meg, hogy részévé vált a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023-as ünnepségeknek. Akkor, amikor megpályázta Veszprém az EKF címet, az volt a kiindulási alap, hogy ne csupán egy város legyen a kultúra fővárosa, hanem egy egész régió osztozzon ebben a lehetőségben, és így csatlakozott az egész Bakony-Balaton régió, 117 önkormányzat, 117 település. Ezt ünnepeljük itt is. Nagyon fontos, hogy legyünk elkötelezettek a kultúra mellett, mert a kultúra az, amely megerősít bennünket a nehézségekben is.”

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – elmondta: „Szenvedélyes színházcsinálók szakmai szervezete a miénk 14 tagintézménnyel az ország különféle részeiből. Azzal a céllal hoztuk létre a Szabadtéri Színházak Találkozóját, hogy a saját nyári előadásaink eljussanak máshova is, közös rendezvényen kerüljenek fókuszba, így e produkciók hosszabb ideig fennmaradhatnak.” A szakmai szervezet elnöke hozzátette: „Magyarországon évről évre egyre többen választanak nyári úticélt annak alapján, hogy megnézik, van-e a közelben szabadtéri színház, esetleg valamilyen fesztivál, ahova családdal együtt is mehetnek, akár több generáció közösen. A szabadtéri színházak nyári kínálatához a legtöbb esetben már egy-egy saját fesztivál is hozzátartozik.”

Arról, hogy jövőre hol rendezik meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját, melyik tagintézmény helyszínein, a Szabadtéri Színházak Szövetségének őszi közgyűlésén döntenek.

Kiemelt kép: A Margitszigeti Színház kiállítása Balatonbogláron (Fotó: Éder Vera)