Vasárnap este ért véget Tatabányán a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál, a Jászai Mari Színház szervezésében megvalósuló szemle öt napja alatt tíz előadást (öt monodrámát és öt stúdiószínházi produkciót) láthatott a közönség, illetve a programban egy versenyen kívüli előadás is szerepelt. A szakmai zsűri most is kiválasztotta a legjobbakat.

A háromtagú zsűriben idén Tana-Kovács Ágnes előadóművész, a Szkéné Színház művészeti vezetője, Bérczes László rendező és Molnár Zsófia, a Színház folyóirat szerkesztőségének tagja, műfordító foglaltak helyet. Ők döntöttek arról, hogy a versenyprogramok közül mely előadások és alkotók érdemlik ki a legjobbaknak járó elismerést.

Ebben az évben a Pécsi Nemzeti Színház előadása nyert a monodrámák között, Tar Sándor A mi utcánk című művét Köles Ferenc játssza Szabó Attila rendezésében. A legjobb stúdiószínházi előadás a Miért lett R. Úr ámokfutó lett, a KV Társulat produkcióját Ördög Tamás állította színpadra, a legjobb alakítás különdíját pedig a Stúdió K Színházban bemutatott Nero – „A semmi nem a tied. Csak a minden” című drámában nyújtott alakításáért ifj. Vidnyánszky Attila vihette haza (rendező: Hegymegi Máté).

A közönségzsűri (amelynek tagjai azon nézők közül kerültek ki, akik tíz előadásos MOST FESZT 2021 bérletet váltva valamennyi előadást megtekintették) idén Egressy Zoltán Nem, nem, köszönöm című művének hiteles, érzékeny és szuggesztív tolmácsolásáért Gubík Ági színművésznőt díjazta.

Kiemelt kép: Jelenet a Nero – „A semmi nem a tied. Csak a minden” című drámából (Fotó: Vass László)