Több mint két hónappal az indulást követően véget ért a világ talán leghosszabb, és egyben egyetlen virtuális fesztiválja, a Maradj Otthon! Fesztivál.

A nonprofit rendezvénysorozatot a koronavírus-járvány kapcsán meghozott, a kijárást korlátozó intézkedések ihlették: a szervezők arra vállalkoztak, hogy a koncertek és egyéb társasági programok nélkül maradt közönségnek ingyenes, interneten keresztül nézhető programokat kínáljanak, rengeteg példakép és sztár közreműködésével, arra biztatva a rajongókat, hogy tartsák be a szabályokat és maradjanak otthon. A Maradj Otthon! Fesztivált egyedülálló módon, száznál is több hazai fesztivál, klub, kulturális intézmény közösen alapította.

Az online fesztivált Rúzsa Magdi különleges produkciója indította, legelső kanapékoncertjét pedig Járai Márk adta. Az elmúlt 2 hónap alatt olyan előadók is szerepeltek a virtuális színpadon (a teljesség igénye nélkül), mint Caramel, Lovasi András, Szakács Gergő, a Margaret Island, Iamyank, Pély Barna, Kocsis Tibor, a Sugarloaf, a Roy és Ádám Trió, Freddie vagy a Club 54. A #maradjotthonchallenge segítségével minden este 19:00-kor egy-egy híresség látta vendégül a fesztivál követőit. A sort Majka kezdte, és a két hónap során olyan sztárok vállalták a bejelentkezést, mint Till Attila, Sebestyén Balázs, Király Viktor, Ördög Nóra, Kowalsky, Metzker Viki, Rúzsa Magdi, Sena, Puskás Peti és Dallos Bogi, Fluor, Bagossy Norbert, Csorba Lóci, Csonka András, Pál Dénes, Ganxsta Zolee, és Szabó Győző. A Várkert Bazár is rendszeresen bekapcsolódott programjaival: Juhász Anna és Ugron Zsolna kedvenc olvasmányaikat mutatták be az #énésakönyvem-ben, és a #maradjotthonchallenge-ben is feltűntek. Népszerűek voltak a délután 2-kor kezdődő felolvasások is: többek között Ember Márk, Fenyő Iván, Muri Enikő és Eke Angéla szórakoztatta a közönséget.

Ember Márk a Van miért! videóklipben (fotó: youtube.com)

A március 21-i indulás óta közel ötvenezren követték be a kezdeményezés Facebook oldalát, az eseményt – amely a Facebook szabályai szerint csak két hétig működhetett – százezernél is többen látogatták. Volt olyan nap, amikor közel 180 ezer embert értek el organikusan, mindenféle hirdetés nélkül. „Két hónap alatt több száz eseményt szerveztünk a partnereinkkel közösen, az oldalt közel 50 ezren követik, és 2 milliónál is több embert értünk el.” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Lobenwein Norbert, a Maradj Otthon! Fesztivál alapítója, aki bízik abban, hogy augusztus közepétől már újra a valódi fesztiválokon találkozhat a közönség az előadókkal.

Kiemelt kép forrása: Maradj Otthon! Fesztivál Facebook oldal