A június 18. és 26. tartott fesztiválon számos nívós előadást láthattak az érdeklődők, és természetesen a szakmai zsűri jóvoltából a díjak és elismerések odaítélésére is sor került.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért Szakmai Bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója és előadásainak válogatója; Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója) Életmű Díjat adományozott Tóth Tibor színművész és Venczel Valentin színművész részére.

A szakmai zsűri, melynek idén tagja volt Árkosi Árpád – Jászai Mari-díjas rendező, Eszenyi Enikő – Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, színházi rendező, Rosznáky Varga Emma – egyetemi hallgató, Dr. Szabó Attila – színháztörténész, egyetemi oktató, a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese és Venczel Valentin – Aase-díjas színész, rendező, az Újvidéki Színház igazgatója összesen tíz elismerést adott át a tegnap esti záróünnepségen:

Az EMMI Fődíját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című játéka kapta (Író-rendező: Radu Afrim). A legjobb rendezésért járó díjat Albu István (Füst Milán: Boldogtalanok, gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház) és Botond Nagy (Henrik Ibsen: Nóra, kolozsvári Állami Magyar Színház) megosztva érdemelte ki. A legjobb társulati munka díját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Szedjetek szét (Domonkos István művei alapján) című előadása, a Különdíját a Szigligeti Színház (Nagyvárad) Gianina Cărbunariu A tigris című produkciója kapta.

A legjobb női alakítás elismerését Kányádi Anna (Boldogtalanok, r.: Albu István), a legjobb férfi alakítás Pálfi Ervin (Szedjetek szét, r.: Mezei Kinga és A gyászoló család, r.: Andrej Boka) vehette át, a legjobb női mellékszereplő Éder Enikő (Az özvegy Karnyóné s két szeleburdia, r.: Tapasztó Ernő), a legjobb férfi mellékszereplő pedig Gerner Csaba (Az özvegy Karnyóné s két szeleburdia, r.: Tapasztó Ernő) lett. Kiemelkedő alakításáért a Polgármester díját Benedek Ágnes (Amikor telihold ragyog a turkáló felett, r.: Radu Afrim) kapta. A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat Kali Ágnes vehette át kiemelkedő dramaturgi munkájáért.

Kiemelt kép: Jelenet az Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadásból (Fotó: sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)