Június 25-én vette kezdetét a Gyulai Várszínház 58. évada, amely 55 nap alatt csaknem 60 programmal gondoskodott a nézők szórakoztatásáról. A teátrum Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete tegnap tartott záróülésén számolt be arról, hogy történetük leggazdagabb, legsokszínűbb, legtartalmasabb, és egyúttal – a nézőszámot, a jegyárbevételt, a szakmai visszajelzéseket és közönségvéleményeket tekintve – a legsikeresebb évadát bonyolította le.

A Gyulai Várszínház vezetése a magyar színházi kultúra gazdagságát, sokszínűségét kívánta bemutatni a gyulaiaknak, illetve az ott tartózkodó üdülővendégeknek, a kulturális turizmus híveinek. Ezt a célt szem előtt tartva rendeztek idén hat fesztivált (Shakespeare Fesztivál, Erdélyi Hét, Szabó Magda Napok, Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, Vár Blues Fesztivál, X. Irodalmi Humorfesztivál), tartottak összesen hat bemutatót, melyek közül négy kortárs magyar művek ősbemutatója volt. A hat premierből négy koprodukcióként valósult meg, kettő pedig saját fejlesztésben.

A történelmi drámák, kortárs színjátékok, musicalek, vígjátékok, gyerek-, illetve családi darabok, bábelőadások, kortárs táncszínházi előadások, komolyzenei, népzenei, világzenei, blues koncertek mellett idén két tudományos konferenciának is helyt adott a város, a Shakespeare és a X. Irodalmi Humorfesztiválhoz kapcsolódóan. Emellett tartottak két könyvbemutatót, melyek közül az egyiket, a Hamleart a teátrum adta ki a Gondolat Kiadóval közösen. Két kiállítást is rendeztek, ezek a Kamaraterem előcsarnokában voltak látogathatók ( a Magyar Shakespeare-előadások a múltból című plakátkiállítást és egy Szabó Magda-fotókiállítást).

Udvaros Dorottya Az ajtó című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Tegnap a nívódíjak odaítélésről is döntött a testület: a Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-díjat idén Szabó K. István, Jászai Mari-díjas rendezőnek ítélték oda a Szabó Magda Az ajtó című regényéből készített színpadi adaptáció invenciózus, az eredeti mű szellemiségét, értékeit korszerű módon közvetítő előadás létrehozásáért, megrendezéséért. A Gyula Város Önkormányzata által alapított Havasi István-díjat Őze Áron, Jászai Mari-díjas színész-rendező kapta Győrei Zsolt–Schalachtovszky Csaba Hamlear című darabjának eredeti és kiemelkedő színvonalú megrendezéséért. A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjat Szilágyi Enikő színművésznő veheti át a Mi lennék nélküled? című előadás létrehozásáért és kiemelkedő színvonalú színművészi előadásáért. A Gyulai Várszínház leghűségesebb nézője címet 2021-ben jegyvásárlásai alapján dr. Felföldi Margit érdemelte ki.

A Gyulai Várszínház idei összművészeti fesztiválprogramjával a legváltozatosabb műfajokban, a legkülönbözőbb érdeklődésű és legkülönbözőbb korosztályú közönségréteknek kínált minőségi művészeti élményeket, a teátrum vezetősége pedig természetesen a következő évadban sem tűz maga elé más célt.

Kiemelt kép: Nagy Ervin a Hamlear című előadásban (Fotó: Ónodi Zoltán)