A szegedi MASZK Egyesület immáron 29. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált, a hazai független szcéna és a régió legizgalmasabb színházainak előadásait bemutató programsorozat 9 napja alatt 9 helyszínen 32 társulat 30 produkcióját nézhette meg a közönség. A záróperformansz előtt megtartották a díjkiosztót is, ahol azokat az alkotókat ismerték el, akik az idei kiemelt témák feldolgozásában találtak új és ihletett megközelítési módokat, illetve bátor és inspiráló alakításukkal nyújtottak megismételhetetlen élményt a közönségnek.

A fesztivál önkénteseinek díját Fábián Gábor és Rostás László kapták a Bringa-verkliért. A Junior-díjat idén Markó-Valentyik Anna érdemelte ki a KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című monodrámájában nyújtott alakításáért. A THEALTER Kritikusdíja idén a Hős 2.0. – Az előadások előadása című performansz alkotóinak, Uroš Kaurinnak és Vito Weisnek járt. A Közönséget a Queendom című előadás nyerte el.

Ebben az évben három különdíjat is kiosztottak, így elismerésben részesült a KV Társulat és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza Médeia című produkciója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem A Nyíregyháza utca című előadása és Medveczky Balázs is, aki a Színműhely Produkció és Átrium koprodukciójában megvalósult Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabban nyújtott kiemelkedő alakítást.

Kiemelt kép: Jelenet A Nyíregyháza utcából (Fotó: THEALTER fesztivál)