Tegnap, április 27-én délután 16 órától a Líra Könyv Facebook oldalán Nyári Krisztián A Pál utcai fiúk örökérvényűségéről és gondolatiságáról és a legújabb hangoskönyvről beszélgetett egy élő bejelentkezés során vendégeivel, Vecsei H. Miklós színművésszel, Dóka Péter íróval, aki a Móra kiadó irodalmi szerkesztője, és Geszti Péterrel, a vígszínházi előadás dalszerzőjével.

Molnár Ferenc világszerte ismert regénye (amit az író gyermekkori élményei inspiráltak) mára már több mint 1000 kiadást élt meg. A legújabb A Pál utcai fiúk hangoskönyv a Móra Könyvkiadó jóvoltából, Vecsei H. Miklós előadásában, aki a Vígszínház produkciójának Nemecsek Ernője. Dóka Péter elmondta, hogy mostanában több hangoskönyvet is kiadtak, amelynek sajnos nem lett nagy sikere, Molnár regényét viszont úgy érezték nagyon aktuális lenne megjelentetni. „Ha valamit nagyon meg kell csinálni, akkor meg kell.” – fogalmazta meg Dóka. Vecsei H. Miklós, akinek ez az első hangoskönyve, pedig elárulta, hogy több nehézséggel is meg kellett küzdenie a felolvasás során, mint például az enyhe pöszeségével, illetve a hangsúlyozással. Emellett az előadás miatti előképet is le kellett vetkőznie, ami miatt az első két fejezetet újra is kellett venniük. Dóka kihangsúlyozta, hogy mennyire élővé vált a felvétel, attól, hogy a színművész újfajta nyitottsággal állt az általa már igazán jól ismert történethez, így képes volt együtt gondolkodni a készítőkkel. Vecsei kiemelte még, hogy milyen nagy hatással volt rá Boka lelkének mélysége, és hogy rájött arra, hogy mennyire tud azonosulni az ő karakterével is.

A hangoskönyv mellett szó esett a regény örökérvényűségéről, ami miatt felnőtt korban is nagyon sokat ad az olvasónak vagy nézőnek a történet, sőt olyan részleteire is kitértek a regénynek, amiket felnőtt korban lehet csak igazán megérteni. Szó esett az első Pál utcai élményekről, Molnár Ferenc irodalmi stílusáról, és a regény társadalmi hatásairól is.

A teljes beszélgetés visszanézhető a Líra Könyv Facebook oldalán.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós a Pál utcai fiúk musical előadásában (Fotó: Gordon Eszter/Vígszínház)