Május 29-én 21 órai kezdettel vetíti az M5 a Magyar Állami Operaház egyik legújabb bemutatóját, a Szöktetés a szerájból című Mozart-operát, amelyet Vecsei H. Miklós állított színpadra 2021-ben. 

Mozart mindössze 26 évesen komponált, 1782-ben Bécsben bemutatott daljátéka, noha sorrendben tizennegyedik színpadi műve, számos elismert kortárs és zenetörténész szerint is első olyan „nagy” operája, amiben kiteljesedett tehetsége, és ezzel megalapozta rangját és tekintélyét a császárvárosban. A háromfelvonásos daljáték szövegkönyvét Gottlob Stephanie írta Christoph Friedrich Bretzner 1781-es Bellmont und Konstanze, oder die Verführung aus dem Serail című librettója alapján. Bemutatójára 1782. július 16-án került sor a bécsi Burgtheaterben. Magyarországon először 1789. május 27-én debütált, Budán, német nyelven. Magyar nyelven először a Nemzeti Színház tűzte műsorra 1882. március 21-én. 

„Szabadság, szerelem” – e kettőért száll síkra az ifjú Belmonte (Balczó Péter), mikor azzal a céllal keresi fel Szelim basa (Wunderlich József) birtokát, hogy erővel vagy fondorlattal, de megmentse fogva tartott menyasszonyát, Konstanzét (Miklósa Erika). Tervének legnagyobb gátja Szelim basa erőszakos beosztottja, Ozmin (Palerdi András), ám Belmonte segítségére vannak barátai, a fogságon Konstanzéval osztozó Blonde (Rácz Rita) és Pedrillo (Szerekován János). A történet előrehaladtával az is kiderül, hogy a fiatal lány iránt Osmin is gyengéd érzelmeket táplál, tovább bonyolítva ezzel a cselekményt. Az OPERA legújabb bemutatóját a sokoldalú fiatal színművész, Vecsei H. Miklós állította színpadra, aki a rendezés mellett maga írta a köztes párbeszédeket is a szöveg-zene-látvány hármasára épülő különleges feldolgozásban. A fiatalos hangvételű produkcióhoz Varró Dániel készített friss fordítást, akinek A varázsfuvola 2014-es zeneakadémiai produkciója után ez volt a második Mozart-daljátéka.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Szöktetés a szerájból című operából (Fotó: Rákossy Péter)