A múlt héten tartották a Hamlet olvasópróbáját a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Tompa Gábor által rendezett előadás címszerepében Vecsei H. Miklós lesz látható.

Decemberben mutatják be William Shakespeare Hamlet című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A kutatók szerint Shakespeare 1599 és 1601 között vethette papírra máig leghíresebb tragédiáját. A közismert történet főszereplője Hamlet, a dán királyfi, a nemrég elhunyt király fia. Az egykori uralkodó halála után a király bátyja, Claudius sietve feleségül veszi az özvegy királynét, Gertrudot, amit a trónörökös nem néz jól szemmel. A darab hátterében Dánia Norvégiával folytatott ellenségeskedése áll, hiszen vészesen közeleg a Fortinbras herceg vezette megszálló sereg.

A kolozsvári előadás főként Arany János 1866-os fordítását veszi alapul, de kiegészül más magyar nyelvű változatokkal is. A címszerepben a Vígszínház egykori tagja, Vecsei H. Miklós lesz látható, mellette Szűcs Ervin (Claudius), Kézdi Imola (Gerturd), Tőtszegi Zsuzsa (Ophélia / Szellem), Kiss Tamás (Laertes), Bíró József (Polonius) Bodolai Balázs (Horatio), Gedő Zsolt (Marcellus), Buzási András (Bernardo), Sinkó Ferenc (Francisko), Imre Éva (Rosencrantz), Pethő Anikó (Guildenstern), Balla Szabolcs (Ostrick / Reynaldo), valamint Kicsid Gizella (Fortinbras) lép színpadra. A díszletet Both András, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, Vasile Șirli zenéjére Jakab Melinda készített koreográfiát, a dramaturg Visky András.

Tompa Gábor a Hamlet olvasópróbáján (fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Az előadás rendezője Tompa Gábor, aki negyven éves pályafutása alatt számos Shakespeare-darabot állított már színre, ráadásul ez lesz a negyedik Hamlet rendezése: először 1987-ben, szintén a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, majd 1994-ben a a glasgow-i Tramway Theatre-ben, végezetül 1997-ben a Craiovai Nemzeti Színházban álmodta színpadra a darabot. Ezen kívül olyan előadások fűződnek a nevéhez az avoni hattyútól, mint az Ahogy tetszik (1991, Kolozsvári Állami Magyar Színház), a Szentivánéji álom (1992, Kolozsvári Állami Magyar Színház), a Troilus és Cressida (1998, Kolozsvári Állami Magyar Színház), a Lear király (2001, Vígszínház; 2006, kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház), a III. Richárd (2008, Kolozsvári Állami Magyar Színház, Gyulai Várszínház) vagy a II. Richárd (2019, Vígszínház).

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós a Hamlet olvasópróbáján (Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház)