Magyarországon 2019 decemberében debütált Fernando Meirelles A két pápa című filmje, amely a forgalmazó, a Netflix számára azonnal három Oscar és négy Golden Globe jelölést is hozott (Legjobb férfi főszereplő – Jonathan Pryce, legjobb férfi mellékszereplő – Sir Anthony Hopkins, legjobb adaptált forgatókönyv – Anthony McCarten, illetve a legjobb film). Bár a nominációkat nem sikerült díjakra váltani, így is elmondhatjuk, hogy a Jorge Mario Bergoglio bíboros és XVI. Benedek pápa különleges kapcsolatát bemutató életrajzi alkotás az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású drámája lett.

 A film forgatókönyvét, és az abból készült könyvet is jegyző Anthony McCarthy elkészítette a történet színpadi verzióját is, amelynek jogait Magyarországon elsőként a Rózsavölgyi Szalon kapta meg. A dráma XVI. Benedek és Bergoglio bíboros elképzelt vitáit mutatja be úgy, hogy mer humoros lenni, miközben fontos témákat boncolgat. Valós történések alapján készült, ám mégsem a valóság hű ábrázolása a célja.

A különleges előadást a Junior Prima díjas Vecsei H. Miklós rendezi, aki először dolgozik a Rózsavölgyiben. XVI. Benedek szerepében Jordán Tamás, a későbbi Ferenc pápaként Lukács Sándor lesz látható, a darabban színpadra lép még Molnár Piroska (Brigitta nővér), aki a Szalon felkérése döntött úgy, hogy évad végén mégsem vonul vissza a pályától, illetve Trokán Anna (Sophia nővér). A darab próbái tegnap kezdődtek, a bemutató dátumát egyelőre még nem tűzték ki.

Molnár Piroska, Jordán Tamás és Lukács Sándor A két pápa olvasópróbáján (Fotó: Szokodi Bea)

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós A két pápa olvasópróbáján (Fotó: Szokodi Bea)