Október 12-én, szerdán rendezi meg a következő MÚZEUM+ programot a Magyar Nemzeti Galéria. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű programsorozatán az érdeklődők minden hónap egyik szerdáján megismerkedhetnek a két intézmény állandó gyűjteményeivel és időszaki tárlataival. Az október est középpontjában a fenntarthatóság, illetve a fenntartható divat kérdésköre áll.

Az érdeklődők a MÚZEUM+ Vaszary programon divat- és művészettörténeti sétákon vehetnek részt állandó kiállításokon, illetve megtekinthetik a Vaszary: Az ismeretlen ismerős című időszaki tárlatot is, számos olyan alkotással, amelyet eddig nem láthatott a közönség. Az est egyik fénypontja a Budapesti Metropolitan Egyetem reprezentatív, Kreatív reflexiók című divatbemutatója lesz. Az egész estés zenei aláfestést Péch Lóránt nagyszerű zongorajátéka adja, egy kreatív workshop keretében pedig kollázst készíthetnek Vaszary János színpompás festményeinek bűvöletében. A művészettörténeti előadás körbejárja, hogy milyen volt a reformkor divatja, mit jelentett atillában megjelenni Pest utcáin, és milyen volt a delnők öltözködésének szimbolikája. A gasztronómiai fogások, a Geszler Családi Pincészet finom borai és a forró teák ezúttal is garantálják, hogy éhségre vagy szomjúságra hivatkozva nem kell idő előtt hazamenniük, és egy felejthetetlen estet tölthetnek el a múzeumban.

Sepsey Zsófia művészettörténész a századfordulós divatot mutatja be, megismerhetjük hogyan öltöztek az 1900-as években. Molnár Brigitta művészettörténész a gótikus divat világába vezeti be a résztvevőket, ráadásul a 19 óra 30 perckor kezdődő tárlatvezetéshez siket és nagyothalló érdeklődők is csatlakozhatnak a jelnyelvi tolmácsnak köszönhetően.

A részletes program a Magyar Nemzeti Galéria oldalán tekinthető meg.

Kiemelt kép: Vaszary János: Salome (1920-as évek eleje) (Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)