A koronavírus-járvány ellenére idén is kihirdetik az Arany Medál-díj nyerteseit. A decemberi díjátadót megelőzően, október 25-től olyan színművészekre, rendezőkre és írókra lehet voksolni hat kategóriában, akik az idei évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, illetve önálló kötetet publikáltak.

Az Arany Medál-díjat 2008-tól adják át minden évben hat kategóriában. Alapítója, Mészáros Márton kulturális újságíró és szerkesztő, a Premier művészeti magazin főszerkesztő-helyettese. A voksokat minden évben az alábbi kategóriákban lehet leadni: az év írója, színésze, színésznője, rendezője, legértékesebb fiatal tehetség díja, életműdíj. A szavazatokat e-mailen keresztül lehet leadni vagy a Budapest VII. kerületében, Erzsébetvárosban található Bethlen Téri Színházban vagy a debreceni Apolló Moziban kihelyezett szavazóurnába lehet bedobni december 1-ig.

A díjátadó időpontjáról egyelőre nincs hír, azonban annyit már tudni lehet, hogy az eseményt ezúttal is a Bethlen Téri Színházban tartják, a háziasszony Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser lesz.

Az Arany Medál-díj különlegessége, hogy nincsen előzetes jelöltlistája, kuratóriuma vagy zsűrije – az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színészre, rendezőre és íróra lehet szavazni, akik az idei évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, illetve önálló kötetet publikáltak.

Kiemelt kép: A 2019-es Arany Medál-díj nyertesei (Fotó: Börcsök Zsófia)