Több mint száz program, nemzetközi fényfestő verseny és több ezer négyzetméternyi vetített épülethomlokzat is várja az érdeklődőket Pécsen a mától vasárnapig zajló Zsolnay Fényfesztiválon.

A rendezvény egyik legjobban várt eseménye idén is a nemzetközi Zsolnay Light Art Fényfestőverseny lesz, amelynek keretében a pécsi székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre háromdimenziós, mozgó fényalkotásaikkal spanyol, francia, német, thaiföldi és magyar fényművészek. A nagyjából 5-5 perces versenyalkotásokat pénteken és szombaton öt-öt, vasárnap pedig egy alkalommal lehet megtekinteni. Az úgynevezett Fény útján a pécsi belváros 20 helyszínén láthatók majd fénylátványosságok, így Pécs ikonikus tereit, épületeit ragyogja be fényfestés, továbbá fényinstallációt kap a héten megnyíló új Pécsi Vásárcsarnok is.

Az angol Squidsoup csapatának több mint ötezer fénypontból álló alkotása az óceánba való alámerülés érzetét kelti. Az alkotásba be is sétálhat a közönség, miközben teljesen körülveszi a dinamikus fényinstalláció. A pécsi születésű Victor Vasarely képzőművész előtt két alkotással is tisztelegnek: az alkotó képi világát továbbgondolva „szőnek fényszőnyeget” a Janus Pannonius utcában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai, míg a másik alkotás egy Vasarely-ihlette interaktív favetítés lesz a Csontváry Múzeummal szemben. A francia Antonin Fourneau interaktív alkotása, a Waterlight Graffiti a Kossuth térre érkezik: egy nyolc méter széles LED-falon, víz segítségével készíthetnek fénygraffitiket a rendezvény látogatói.

Pillanatkép a Zsolnay Fényfesztiválról (Fotó: Sóki Tamás)

Nappali fényprogramokkal is várja a Zsolnay Kulturális Negyed a látogatókat, a belvárosban pedig nemzetközi utcaszínházi produkciókat is meg lehet nézni: Chiléből egy utcai bohóc, Argentínából légtornász-akrobaták és egy bűvész-zsonglőr, Olaszorszából buborékcirkusz, Franciaországból pedig egy újcirkuszi előadás érkezik, de magyar művészek tűzzsonglőr-előadásait is láthatja a közönség. A svájci Panorama Kino Theatre társulat a Széchenyi téren 360 fokban forgó mozit épít fel, de pécsi művészek varietéműsora is megtekinthető lesz.

A 6. Zsolnay Fényfesztiválról további információk az esemény internetes oldalán olvashatók.