Május 25-én és 26-án, a gyereknapi hétvégén újra vásári bábjátékosok töltik meg a Népligetet: Ujjé, a Ligetben nagyszerű! címmel rendeznek ingyenes, kétnapos fesztivált Kemény Henrik bábművész emlékére.

A rendezvénysorozat Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház színészének ötlete alapján jön létre, akit az a kérdés foglalkoztatott, miként lehet továbbgondolni a Kemény Henrik által népszerűvé tett, piros sapkás, furfangos, ördögökkel és a Halállal harcoló Vitéz László történeteit. Barna Zsombor végzősként készítette el a Vitéz László menyecskét keres című produkciót, amelyet azóta is sikerrel játszik szerte az országban. Egy vendégjáték alkalmával hallott a Londonban évente megrendezett The Covent Garden May Fayre & Puppet Festivalról, amelyre Anglia minden részéről érkeznek fellépni a professzionális vásári bábjátékosok paravánjaikkal, bódéikkal. 1927-ben a Népligetben nyílt meg a Kemény Henrik gyerekkorát meghatározó Kemény Bábszínház is, amelyet jelenleg is a családja működtet. Ennek kapcsán Barna Zsombor úgy gondolta, hogy angol mintára létrejöhetne egy fesztivál, ami megidézi az akkori hangulatot. Markó Róbert rendezővel, az AKI VAN Alapítvánnyal, a Pro Cultura Urbis Közalapítvánnyal és a Kőbányai Önkormányzattal együtt szervezte meg a találkozót, amelyen azok szórakoztatják a közönséget, akik a magyar vásári bábjátékos hagyomány őrzői, és egyéni produkcióikkal Kemény Henrikhez hasonlóan járják az országot.

A fesztivál Pályi János kesztyűs bábjátékával, a Vitéz László és az elátkozott malom című produkcióval indul, ezt követően Takács Dani és Lehőcz Zsuzsa Vitéz László – Az elásott kincs című produkcióját tekinthetik meg kicsik és nagyok. Harmadikként a debreceni Vojtina Bábszínház érkezik a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című darabbal, majd Baditz Dávid Vitéz László – Malombonyodalom című előadását láthatjuk, amelyben László egy bizonyos Molinári bácsi segítségére siet. Ugyancsak az első nap kerül műsorra Barna Zsombor fent említett produkciója, a napot pedig Nizsai Dániel A bábjátékos című, felnőtteknek szóló darabja zárja, amely arra tesz kísérletet, hogy bemutassa Kemény Henrik gazdag életének legfontosabb állomásait.

Nizsai Dániel A bábjátékos című előadásban (Fotó: Tóth Berta)

Május 26-án Tatai Zsolt mutatja be Vitéz László vándorúton című produkcióját, amelyben Vitéz László barátokat keres, de helyettük találkozik remetével, csendőrrel és az ördögökkel. A nap Vitányi-Juhász István (KL Színház) Vitéz László otthonra lel című darabjával folytatódik, amelyben a főhős kedvese, Vas Juliska kiköti, hogy közös otthonuk csakis a folyóparti ördögszállta ház lehet. A Vitéz László és Vas Juliska című előadásában Fabók Mancsi is e páros történetét szövi tovább. Czéh Dániel (KL Színház) Patkó Bandi legendája című kesztyűsbáb előadását mutatja be, majd ismét Barna Zsombor következik. A Vitéz László Ángliában című előadás már azt vázolja föl, mi történik Vitéz László és Vas Juliska gyermekének megszületése után. A fesztivál zárásaként látható darab, az Azért a kis bolondságért magyar népi szerelmes történetek gyűjtéseiből áll össze: a virágnyelven elbeszélt, népi humorral fűszerezett történetet alig-serdült és idősebb nézőknek is ajánlják az előadók, Fabók Mancsi és Keresztes Nagy Árpád.

A rendezvényen kísérőprogramokkal, köztük képregény rajzolással, bábos installációkkal, bábkészítő foglalkozással, betyár hétpróbával, a Vitéz László bábjáték automatával, körhintával, céllövöldével, gólyalábasokkal, zsonglőrökkel is várják a családokat.

Kiemelt kép: Vitéz László és Barna Zsombor (Fotó: Budapest Bábszínház)