Mi az értelme a művészetnek? Mi tesz maradandóvá és élővé egy műalkotást?  Vajon a mű életben tartja a művészt is? A pillanat művészete az izgalmasabb, vagy az örökkévalóságé? Lehet különbséget tenni? Miben rejlik a tánc, a zene és a képzőművészet lélekre ható ereje? Mi a közös kapcsolódási pont? A művészet örök? Lehet nélküle élni? Victor Vasarely zseniális műalkotásai ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel szólították meg az alkotókat, akik kiállítási környezetbe helyezik a balettet.

A tárlat képei ihletadó forrásként meghatározzák a jelenetek hangulatát, a zenei anyagot, a karaktereket és azok viszonyait, a tánc dinamikáját, a jelmezek, a kellékek és díszletelemek szín- és formavilágát, valamint a színpadképet. A társművészetek bevonásával létrehozott nagyszabású, a Pécsi Balett történetében egyedülálló látványvilágú jubileumi bemutató a Bartók Tavasz virtuális színháztermében a Müpa szervezésében valósul meg. A ma este 7 órakor kezdődő webcast ingyenesen elérhető a Bartók Tavasz felületein.

Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes Művész, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, jelenlegi művészeti vezetője meghatározó alkotója a társulat elmúlt másfél évtizedének. A Vasarely-etűdöket ő álmodta színpadra rendező-koreográfusként. A díszlet- és a jelmeztervező két fiatal, progresszív, a színházi életben elismert alkotó volt: Nagy Fruzsina (jelmez) és Cziegler Balázs (díszlet). A zeneszerző Riederauer Richárd, aki klasszikus inspirációkra készítette el az előadás eredeti zenei anyagát. A rendező-koreográfus munkáját Ujvári Katalin és Molnár Zsolt Harangozó-díjas művészek segítették asszisztensként.

A Pécsi Balett táncművészei mellett az előadásban közreműködik: Györfi Anna, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész, Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas művész, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Az előadás a Pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Vasarely Múzeum, Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence) közreműködésével, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

Kiemelt kép: Vincze Balázs (Fotó: Fabinyi Nóra)