Augusztus 27. és szeptember 10. között kerül megrendezésre a már hagyományosnak számító, a közönség és a szakma által is kedvelt Városmajori Színházi Szemle, immáron a tizedik alkalommal. Az esemény keretében hét vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, ezek egyikét pedig a Budaörsi Latinovits Színház szolgáltatja. A teátrum William Shakespeare egyik legnagyobb klasszikusát, a Szentivánéji álmot hozza el a Városmajori Szabadtéri Színpadra a Junior Prima-díjas Fehér Balázs Benő rendezésében, ezzel startol el az idei Szemle.

Ez persze nem meglepő, hiszen a Szentivánéji álom Shakespeare talán legnépszerűbb vígjátéka és egyben a legtalányosabb darabja is: tükröt tart az álmainknak, a rögeszméinknek, de az önzésünknek és a félelmeinknek is. Kicsúfolja, ugyanakkor ünnepli is az egyik legszebb, legemberibb érzést, a szerelmet. Mindeközben magát a színházat is pellengérre állítja, rámutatva annak álom és valóság között egyensúlyozó, törékeny és tünékeny létezésére. A történetben foglaltak szerint két fiatal pár a szerelmet, az áhított igazit keresi, aki furcsa módon egyszerre akár több álarcot is viselhet. Hermia és Lysander szeretik egymást, de a lány apja Demetriushoz akarja adni a lányt. Demetrius korábban Helénának udvarolt, akibe Heléna most is halálosan szerelmes, a fiúnak viszont már nem kell, szóval minden adott a bonyodalomhoz. Emellett van hat derék athéni kézműves, akik egy szerelmi tragédiát készülnek előadni az esküvőn, amelyet Athén királya a legyőzött tündérkirálynővel készül kötni. Van továbbá egy furcsa manó-kobold, Pukk, aki folyamatosan összekutyulja a dolgokat. Egy varázslatos véletlen folytán aztán az emberek és mágikus lények is a városon kívül, az erdőben találják magukat, amely felszabadítja az érzékeket és ösztönöket és így bármi megtörténhet bárkivel.

Jelenet a Budaörsi Latinovits Színház Szentivánéji álom című előadásából (Fotó: Budaörsi Latinovits Színház)

A Szentivánéji álom annyira sokrétű és annyira pulzáló, hogy nehéz hatékonyan összefoglalni, pontosan miről is szól, de a Hippolytát és Titániát játszó Jászai Mari-díjas színésznő és érdemes művész, Takács Katalin – aki korábban az Új Színház tagjaként még az egyik mesterembert játszotta – mégis megpróbálta a Pótszékfoglalónak adott interjújában: „A darab egyfelől a szerelem szenvedélyéről szól, másfelől a szabadon, vállaltan megélt szexualitásról – mindkettő egyszerre van jelen. A szerelem nemcsak “fáklyás menet”. Ebben a Szentivánéji álomban a szerelemnek a fájdalma is ott van. Nagyon hangsúlyos benne az, hogy ki vagyok én, ki vagy te? Kit szeretek, hogyan szeretem? Minden vágynak két oldala van: a fantasztikus lángolás és elmúltával a csalódások, megcsalatások fájdalma is – ez mind ott van a Szentivánéji álomban, akár a Titánia karakterében is. A szerelem fájdalmas és felszabadító részét egyaránt fontos megélni!”

A már számos alkalommal feldolgozott alapanyag budaörsi változata Nádasdy Ádám fordításának, Devich Botond díszleteinek, Szakos Kriszta jelmezeinek, Józsa Tamás zenéinek és Komán Attila dramaturgnak köszönhetően kelhetett életre, mindez pedig Fehér Balázs Benő rendező elképzelésében érett darabbá, aki ezzel már második alkalommal állított színpadra darabot a Budaörsi Latinovits Színházban (az első Bertolt Brecht Koldusoperája volt 2019-ben). Az emberek és tündérek szerepeiben Ilyés Róbertet (Théseus, Oberon), Takács Katalint (Hippolyta, Titánia), Fekete Ádámot (Philostratus, Pukk), Fröhlich Kristófot (Lysander), Chován Gábort (Demetrius), Hartai Petrát (Hermia), Spolarics Andreát (Heléna) és Lugosi Györgyöt (Égeus) köszönthetjük, míg a mesterembereket Böröndi Bence (színész), Göndör László (rendező, Mustármag), Hajmási Péter (színész, Porszem), Laboda Kornél (dramaturg, Rózsabimbó), Szőts Orsi (asszisztens, Borsóvirág) és Dióssi Gábor (színész, Pókháló) keltik életre. Hogy milyen egy ilyen kultikus műben szerepet vállalni, arra a Soós Imre-díjas Böröndi Bence világított rá röviden a Szentivánéji álom egyik werkfilmjében: „Elképzelek valami fűtött, izgalmas, pörgős hangulatot, amikor Shakespeare-ről van szó, amikor abba a világba képzelem magam. Pillanatok alatt kell megoldani jeleneteket, előadásokat, és érzem az izgalmát, tempóját, energiáit, fűtöttségét, szexualitását.”

Jelenet a Budaörsi Latinovits Színház Szentivánéji álom című előadásából (Fotó: Budaörsi Latinovits Színház)

A Szentivánéji álom augusztus 27-én, szombat este lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Városmajori Színházi Szemle keretében, a Budaörsi Latinovits Színház társulatának előadásában. Aki nem szeretne kimaradni ebből az egyszeri és megismételhetetlen alkalomból, az a hivatalos honlapon még lecsaphat a jegyekre, és érdemes is, hiszen ahogyan Spolarics Andrea fogalmazott a darab kapcsán: „Mindig újra és újra elő lehet venni, és az ember akármelyik életszakaszában van, mindig talál benne olyan dolgot, ami róla szólhat. Az emberi érzelmek, az ösztön és a ráció közti nagy kérdéseket veti fel.” Ezzel pedig akkor is azonosulni tudunk, ha történetesen nem vagyunk tündérek.

Kiemelt kép: Jelenet a Budaörsi Latinovits Színház Szentivánéji álom című előadásából (Fotó: Budaörsi Latinovits Színház)