Helló Európa, Helló Tavasz! – Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját 2024 májusában egy olyan, ingyenesen látogatható városi fesztivállal ünnepli meg Budapest, amelynek programkínálata méltó az Európai Unió „egyesülve a sokféleségben” mottójához. A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit. A 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál is reflektál a 20. évfordulóra.

Május első hetében rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a Hello Európa! Fesztivált, ahol számos ikonikus budapesti helyszín ad otthont a programoknak. A Szabadság hidat megnyitják a gyalogos forgalom előtt, igazi piknik hangulat, utcazenészek és tánc workshopok várnak mindenkit. A Bartók Béla Boulevard és az Eleven Tavasz koncepció során kortárs képzőművészek közösen alkotnak, és töltik meg az utcákat, tereket és kirakatokat az installációikkal. A Bartók Béla Boulevard mint Budapest egyik legjelentősebb kulturális főutcája jelenik meg a programsorozatban. A Városháza díszudvarán látványos fényinstallációban gyönyörködhetünk a Light Art Museum Budapest jóvoltából, a Szent Gellért és az Egyetem téren utcazenészek és DJ-k szórakoztatják a közönséget, a Fővám téri Vásárcsarnok homlokzatán pedig egy erre az alkalomra készült projection mappinget láthatunk az esti órákban. A Cinema Mystica fényművészeti show-ja kelti életre a Ferenciek tere elfeledett aluljáróját, a Móricz Zsigmond körtéren pedig LUGO graffiti installációja lesz látható.

Május 1-jén igazi nosztalgiakoncerttel várja a közönséget a Városháza pop-up parkban a 20 év 20 sláger koncert, ahol az elmúlt két évtized 20 kedvenc slágerét adják elő a hazai zenei élet népszerű énekesei. 2004 és 2024 között számos jelentős sláger és dallam született, amelyeket most mind egy koncerten hallgathatunk meg. A koncerten olyan hazai sztárok lépnek fel, mint Bocskor Bíborka, Freddie, a Hősök, Kállay-Saunders András, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel, Wolf Kati, Csorba Lóci, Szebényi Dániel, Szepesi Mátyás, Tanka Balázs és Varga Miklós, akik az elmúlt két évtized mindenki által ismert dalait adják elő. A koncert részeként elhangzik Beethoven Örömódája is, melyet a 30 fős Fővárosi Énekkar előadásában hallgathatunk meg, Krasznai Gáspár karnagy vezetésével.

Az április 29. és május 12. között 44. alkalommal rendezik meg Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely a hagyományokhoz méltóan színes programokkal: színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat. A fesztivál programjairól egy korábbi cikkünkben olvashattok.

Kiemelt kép: Budapest Tavaszi Fesztivál (Fotó: BTF)