December 4-én mutatják be Csiky Gergely egyik legkedveltebb vígjátékát, A nagymamát a Pécsi Nemzeti Színházban. A Nagy Viktor rendezésében érkező produkció címszerepében a Kossuth-díjas Vári Éva, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Pécs díszpolgára mutatkozik be.

Csiky Gergely méltán népszerű vígjátéka a magyar drámairodalom egyik legszerethetőbb mesterműve, igazi jutalomjáték és nem csak a címszereplőnek, hanem az összes vele együtt játszó színésznek. A színésznők nem véletlenül szeretik a nagymama szerepét. Benne van az egész élet a maga kiszámíthatatlan bonyolultságával, esendőségével, gyarlóságával és azzal az életigenlő, szeretetteljes bölcsességgel, amelyet sajnálatos módon kizárólag akkor, és csakis akkor sajátíthat el az ember, ha már sok mindent megélt. A mesterien bonyolított, fordulatos, színes karaktereket felvonultató cselekmény egyszerre négy szerelmi szálon fut és a szövevényes vígjátéki történet vége természetesen az, hogy helyreáll a rend: a szerelmesek előtt nincs már több akadály és annyi sok reményekkel és csalódásokkal teli év után még a nagymama szerelmi sebe is lassan begyógyulni látszik.

Csiky Gergely vígjátéka alapján a szövegkönyvet a Pécsi Nemzeti Színház számára Böhm György frissítette fel, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Rátkai Erzsébet tervezte. Vári Éva mellett olyan, a pécsiek számára jól ismert színművészek lépnek színpadra a főbb szerepekben, mint Takaró Kristóf (Ernő), Laklóth Aladár (Örkényi Vilmos), Arató Ármin (Kálmán), Sinka Edina (Piroska), Darabont Mikold (Tímár Karolin), Vlasits Barbara (Márta) és Köles Ferenc (Tódorka Szilárd). A december 4-i premiert követően az előadás további öt alkalommal lesz látható a hónapban.

Kiemelt kép: Vári Éva (fotó: PécsMa)