Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója kapta az idei MúzeumCafé díjat, kurátori, történészi és múzeumigazgatói munkásságának elismeréseként. 2011 óta minden évben valaki olyat tüntetnek ki a díjjal a múzeumi szakmából, aki a lap szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a saját szakterületén.

Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főigazgatója; Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára; Martos Gábor esztéta, művészeti író; Rockenbauer Zoltán művészettörténész segítették a döntésben a szerkesztőség munkáját.

Varga Benedek elismerése hosszú folyamat és kitartó munka eredményét tükrözi, azonban az időzítés szempontjából fontos a MúzeumCafé 95. számában megjelent írása, a Partheton. Elgin. Hoi polloi. Mindemellett múzeumigazgatóként az általa szervezett szakmai rendezvények a muzeológia lényegéről szóltak, teret engedtek a szerzői hangnak, a többszólamúságnak és kritikával fordultak a téma, a történelem, a nemzet fogalma, de még a múzeum felé is.

1989-ben szerezte meg diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, történelem-levéltár szakon, ezt követően tanulmányokat folytatott Cambridge-ben, Londonban és Wolfenbüttelben is nemzetközi ösztöndíjjal. Eközben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár munkatársa lett, 2000-től főigazgató-helyettese, 2008-tól pedig főigazgatója. 2015-től 2021 decemberéig az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, 2023-tól az ICOM Stratégiai Tervező bizottságának tagja. 2016-tól a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, 2021-től ismét az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója.

Kiemelt kép: Varga Benedek kapta az idei MúzeumCafé díjat! (Fotó: magyarmuzeumok.hu)