Október 4-én 21 óra 5 perckor közvetíti az M5 Mozart klasszikus meseoperáját, a Varázsfuvolát.

A „német opera” alcímmel ellátott mű ősbemutatója 1791. szeptember 30-án Bécsben volt az opera szövegírója, E. Schikaneder színházában, a Freihaustheaterben. Schikaneder maga játszotta Papagenót, az Éj Királynőjét pedig Mozart sógornője, Josepha Hofer alakította. A librettó első magyar fordítását Csokonai Vitéz Mihály diáktársaival készítette, Boszorkánysíp címmel.

Magyarországon eleinte csak német színpadon adták elő az operát: Budán 1793. február 17-én, Pesten 24-én. A darab nagyon sokrétű, minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A tízéves gyerekek elsősorban a bájos mesét és a fülbemászó dallamokat élvezik, de a korabeli felnőtt közönség a titokzatos szabadkőműves gondolkodással is szembesült az előadáson.

A közvetített darabot a nézők a tavalyi évadban Szinetár Miklós rendezésében láthatták, az Erkel Színházban. Az előadás szereplői: Cser Krisztián, Pataky Dániel, Tetiana Zhuravel, Rost Andrea, Fodor Beatrix, Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett, Gábor Géza, Ujvári Gergely, Haja Zsolt, Nagy Zsófia, Szerekován János.

Kiemelt kép: Részlet a Varázsfuvola című előadásból (Fotó: Magya Állami Operaház)