A Magyar Géniusz Program keretében Vándorkiállításra indulnak a vidéki múzeumok legértékesebb műtárgyai. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) koordinálásával megvalósuló kiállítássorozat a Kárpát-medencei magyar örökséget hivatott bemutatni, és közelebb hozni a népi hagyományok ereklyéit a modern kor emberéhez. Az MVMSZ 67 tagintézményének 154 műtárgya lesz látható a Kecskemétről április 23-án induló, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után Budapestre 2023 decemberében megérkező tárlaton.

A kiállítási darabok között fellelhető lesz például Erkel Ferenc aranykoszorúja, a salgótarjáni sortűz áldozatának véráztatta inge, a csornai faragott borotvatok vagy a makói hagymás talicska, akárcsak egy Mednyánszky-festmény és Sisi-relikviák is. A tárgyak négy tematikus egységben: a régészeti korokról, a magyar történelemről, a népi kultúránkról és a művészeti értékeinkről mesélnek. A vándorkiállítás fő célja a fiatal korosztály megismertetése nemzeti létünkkel, identitásunkkal, a magyar tehetségek, lángelmék, tudósok, hősök, hazafiak eredményeivel, példájával. A tárlat modern atmoszférában segít a népi kultúra értelmezésében, ezért kerülnek a paraszti kultúra tárgyai pláza enteriőrbe, a kalocsai paprikatermesztés évszázados hagyományát pedig neoncsövekkel ábrázolják.

Kiemelt kép: Csapláros Andrea, Demeter Szilárd és Végh Katalin a Vándorkiállítást bemutató sajtótájékoztatón (Fotó: MH/Purger Tamás)