A pécsi városvezetés folytatni kívánja Pécsi Országos Színházi Találkozó újraélesztését, megszervezését, a Magyar Teátrumi Társaság viszont vándorfesztivál keretében képzelné el a programsorozat megvalósítását.

Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordít tradicionális színházi fesztiváljának, a Pécsi Országos Színházi Találkozónak (POSZT) megszervezésére és feltételeinek megteremtésére – közölte március 3-án a baranyai megyeszékhely önkormányzata. A fesztivált korábban a pécsi önkormányzat cége, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Magyar Teátrumi Társaság tulajdonában lévő Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. (POSZF Nkft.) szervezte. Az önkormányzat szerint „az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések és az Magyar Teátrumi Társaság (MTT) tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái.” A legutóbbi taggyűlésen az MTT tudatta, hogy „a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak”.

A pécsi városvezetés folytatni kívánja a színházfesztivál újraélesztését, megszervezését, de emlékeztettek arra, hogy tavaly a pandémia miatt nem tudott megvalósulni a fesztivál, a vírushelyzet pedig idén is nehézségek elé állítja a szervezőket, tekintve, hogy az évad előadások nélkül telt a színházakban. Mindettől függetlenül a POSZF Kft. ügyvezető igazgatója, Moravetz Levente és szakmai stábja továbbra is dolgozik Pécs jövőbeni fesztiváljának lehetséges forgatókönyvén. A következő találkozó időpontjáról és programjáról a korlátozások feloldását követően tudnak részleteket közölni, ezzel együtt kinyilatkoztatták, hogy „Pécs városa továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel”.

POSZT-felirat (fotó: Hegyi Júlia Lily)

A Magyar Teátrumi Társaság másnap, március 4-én reagált a sajtóhírekre, hangsúlyozva, hogy ők is elkötelezettek abban, hogy továbbra is megrendezésre kerüljön évente egy, a legkiválóbb magyar színházi előadásokat bemutató, versenyeztető, díjazó országos színházi szemle, de ezt vándorfesztivál formájában képzelik el. „Az elmúlt évek során az MTT nagy energiát és figyelmet fordított arra, sokat dolgozott azért, hogy a POSZT sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működjön.” Azonban, mint fogalmaztak, az elmúlt esztendőkben az volt a meglátásuk, hogy Pécs városa nem „befelé”, hanem „kifelé” ment a POSZT-ból. Az MTT-nek kisebbségi, egyhatodos, majd később egyharmados tulajdonrésze volt és van a fesztivált működtető cégben, mégis úgy érezték, hogy a fesztivál nekik sokkal fontosabb, mint a városnak.

Az MTT szerint az országos színházi fesztivál helyes formája a vándorfesztivál lenne a jövőben – szögezték le, felidézve, hogy a POSZT vándorfesztivállá alakítása többször, a Magyar Színházi Társasággal is egyetértésben már korábban is felmerült. Ez nem tenné elképzelhetetlenné, hogy néha ismét Pécs legyen az országos színházi fesztivál helyszíne.

A Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpada (Fotó: Éder Vera)

Március 5-én a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsa felhívást intézett a 2020. évi POSZT versenyprogramjába beválogatott társulatok igazgatóihoz, miszerint a 2021 nyarán a tavaly elmaradt fesztivál 14 előadását meghívnák Miskolcra. Ez lehetne a nyitóeseménye a mai Magyarország első kőszínházaként 1823-ban megnyíló Miskolci Nemzeti Színház 200 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. Mint írják, „az infrastruktúra adott, a színház játszóhelyei alkalmasak valamennyi előadás befogadására és – amellett, hogy ez lehetőséget nyújtana a folytatásról való közös gondolkodásra – talán jót tenne szakmánk egészének is, ha végre az interneten kívül is találkozhatnánk. Lehet, hogy élőben minden könnyebb, barátságosabb és konstruktívabb lehetne. Megviselt bennünket a kiszolgáltatottság, a félelem, a szorongás a széttartás, és jót tenne nekünk ha beszélnénk egymással, ha ülnénk a művészbejáró előtt kialakított padokon, vagy napközben egy lillafüredi sziklafalon, akár egy békésebb jövőbe révedő Caspar David Friedrich. Hogy erre már nincs esély, remény? De van. Hiszen változtatni mindig lehet. Ha tud ez közös ügy lenni, kérünk benneteket teremtsük meg együtt e találkozás  szellemi,  anyagi és technikai feltételeit.”

Kiemelt kép: POSZT-felirat a pécsi Széchenyi téren 2018-ban (Fotó: Sóki Tamás)