A Független Előadó-művészeti Szövetség az 51 évesen elhunyt dramaturg, műfordító, a PanoDráma alapítója emlékére megalapította a Lengyel Anna Vándordíjat, amellyel az előző évad legnagyobb társadalmi hatású produkcióját kívánja elismerni.

Lengyel Anna 1997-ben szerzett másoddiplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakán, a fiatal tehetség 1994 és 2002 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott olyan rendezők mellett mint Ascher Tamás, Keszég László, vagy Bezerédi Zoltán. A következő négy évben a Krétakör dramaturgjaként szabadegyetemet és a nemzetközi drámák felolvasószínházi sorozatát is ő szerkesztette és vezette. 2008-ban megalapította saját független dokumentumszínházát PanoDráma néven. 2017-ben rákot diagnosztizáltak nála, betegségéről nyíltan írt és beszélt, sokak ellenállását feloldva ezzel a tabuként kezelt témával szemben.

Lengyel Anna 2015-2016 között volt a Független Előadó-művészeti Szövetség társelnöke, ezt követően a PanoDráma vezetőjeként vett részt az érdekképviseleti munkában. 2015-ben így fogalmazott az elnökségi programban: „Egy olyan országban, ahol egyre többen félnek felemelni szavukat a mindennapos jogtalanságok ellen vagy akár egyszerűen egy jó, közös ügy érdekében, különösen nagy szükség van rá, hogy a FESZ megőrizze erejét és integritását. Elvégre ez tesz minket valóban függetlenné, nem pedig az, ha egy fillért sem kapunk vagy fogadunk el polgártársaink – többek között éppenséggel kultúrára vagy oktatásra befizetett – adójából.”

A róla elnevezett elismerést a FESZ által felkért szakmai kuratórium ítéli majd oda az előző évad legnagyobb társadalmi hatású produkciójának, a tervek szerint első alkalommal 2022-ben.

Kiemelt kép: Lengyel Anna (Fotó: Reviczky Zsolt)