Pályázatot hirdet a VerShaker, amelynek célja a versek ihletésében született festmények, rajzok, fotók, digitális műalkotások létrehozásának ösztönzése a művészeti ágak közti átjárhatóság jegyében. A VerShaker YouTube csatornáján – amely április 11-én indult – Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma-díjas színművésze hétről hétre ismert művészekkel beszélget egy-egy vers kapcsán.

„Most, hogy több mint egy hónapja megy a VerShaker, kezd kialakulni körülötte egy kis közösség. Az egész abból a hipotézisből indult, hogy a versek funkciója valahol az emberek közti kommunikáció segítése, az összetettebb személyes érzelmek kifejezhetővé tételével. Ez benne a kulcsszó, hiszen amiket a YouTube csatornán – és most már a Facebookon és Instagramon is – csinálunk, azok elsősorban az érzelmeket mozgatják meg, miközben ismeretterjesztő jellegűek is. Nagyon örülök annak, hogy elkezdtek gyűlni a követők, és ha játékot hirdetünk például az Instagramon – legyen szó akár közös alkotásról, versírásról is – akkor arra reagálnak. Ebben a helyzetben született meg a VersKép Challenge is.” – mesélte nekünk Zoltán Áron.

A pályázathoz a Kidsnews.hu online magazin, a Jelenkor Kiadó, a Pagony Kiadó/Tilos az Á Könyvek, a POKET zsebkönyvek és a Scolar Kiadó is csatlakozott. Zoltán Áron szerint amit most csinálnak, úgy tűnik hiánycikk, jóformán mindenki, akit felkeresett az ötlettel, lelkesen csatlakozott a projekthez.

A pályamű tetszőleges szabadkézi vagy digitális technikával készülhet, kiindulásként azonban a zsűri tagjainak ajánlásával összeállított versválogatás egyik költeménye kell, hogy szolgáljon. A színész elmondta, hogy a válogatás során nehéz dolguk volt, hiszen tökéletes lista nem létezik, de muszáj volt valamiféle megkötést alkalmazniuk, hogy ténylegesen értékelni tudják a beérkező pályaműveket. A verseket részben a zsűri képzőművész tagjai – Csernovszky Júlia és Szurcsik József – ajánlották az alapján, hogy szerintük melyikből érdemes képet alkotni, ez kiegészült még a VerShaker YouTube-csatornáján már elhangzott versekkel, illetve Zoltán Áron is választott még néhányat.

Wunderlich József és Zoltán Áron a VerShaker első adásában (fotó: YouTube)

A pályázaton három kategóriában lehet indulni: 15-18 éves középiskolások, 18 év feletti műkedvelők és 18 év feletti hivatásszerűen alkotók, vagy valamely művészeti képzés résztvevői. Arra a kérdésünkre, hogy mit vár a pályázattól, Zoltán Áron azt válaszolta, hogy egy új gondolatot, egy új megközelítést a költészethez szélesebb körökben.

„Ha az ember létrehoz egy képi alkotást egy vers alapján, akkor a vers új dimenziója nyílik meg előtte, ez olyan élmény, amit érdemes kipróbálni. A költészet befogadásának egy magasabb foka, amikor a költői gondolatot le tudjuk rajzolni. Ez nem újdonság persze, Latinovits Zoltán Verset mondokcímű kötetében egész odáig megy, hogy a költők jellemét, verseikből tükröződő írói karakterét rajzolja le sajátos koordináta-rendszerében.”

A pályaműveket június 7-ig várják, és a beérkező alkotásokból a zsűri válogatása alapján amelynek tagjai közt Grecsó Krisztián költő is megtalálható online kiállítás nyílik a VerShaker Instagram oldalán, ahol a közönség is szavazhat a művekre. Kategóriánként három, zsűri által díjazott pályázót és egy-egy közönségdíjast jutalmaznak értékes könyvcsomaggal a Jelenkor Kiadó, Pagony Kiadó/Tilos az Á Könyvek, a POKET zsebkönyvek, és a Scolar Kiadó jóvoltából.

A pályázat részleteiről a VerShaker Facebook oldalán olvashatnak. A YouTube csatornán tegnap este 7:15-kor pedig újabb premiert tartottak, ahol Vecsei H. Miklós mondta el Petőfi Sándor versét, amelynek kapcsán beszélgettek Zoltán Áronnal.

Kiemelt kép: VerShaker (kép: VerShaker Facebook oldala)