Idén ötödik alkalommal rendezi meg a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált a Miskolci Nemzeti Színház, április 19. és 23. között. A Miskolci Balett ebben az évben ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára. Minden előadás egy-egy érdekes szeletét mutatja meg a nemzetközi és hazai táncéletnek, trendeknek. 

Április 19. és 23. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Horizont Nemzetközi Kortárs Fesztivál a Miskolci Nemzeti Színházban. A nagyérdemű idén is számos ismert koreográfus és együttes előadását tekintheti meg, mind nemzetközi, mind hazai vonatkozásban. A színház szeretettel várja azokat, akik készek a sokszínűséget és a tánc kifejező erejét felfedezni.

Az első nap a látogatók megcsodálhatják Éder Vera retrospektív fotókiállítását, majd este a Miskolci Balett Jobb későn, mint soha című lélekemelő és az emberi élet nagy kérdéseivel foglalkozó előadása tekinthető meg, Hugo Viera komponálásában. Április 20-án Góbi Rita társulata, illetve Gere Anita és a DanceLab kápráztatja el a közönséget, Tátikák és a Meztelen Majom című előadásaikkal. Kora este a lengyel Teatr Rozbark Ikrek – Triptichonja lesz majd látható, az ikerség motívuma és az egyéb jelentősége jelenik meg a performanszban. Nyolc órától pedig szintén nemzetközi vizekre evezve a Susanna Leinonen Company koreográfiája kerül színpadra. „A BODY témái, ahogy a név is sugallja, fizikaiak és testiek. Gyermekkorom óta a tánc köré fonódó testem sokat adott és elvett az évek során. Mivel nő vagyok, a testemet is komoly külső vizsgálatnak vetették alá. A testemben bekövetkezett minden változás elkerülhetetlenül hatással van az elmém mozgására – és fordítva” – fogalmaz a rendező a produkcióról.

Április 21-én Lenka Vagnerova & Company Farkasasszony című, többszörös díjnyertes előadása látható majd a kamara színpadon. A performansz Andrea Opavská és Jana Vébrová művészetét ötvözi és mutatja be a tánc kifejező eszközeivel. Ugyanezen a napon lép színpadra az Ujszászi Dorottya-dot.Consla és Kovács Emese / Tze Long (HK) / Ziggurat Project egy-egy produkcióval. Április 22-én Kozma Johanna az Anyag Illúziója című előadása lesz látható, ami az ego halálát, vagyis önmagunk teljes elvesztését mutatja be. Oberfrank Réka és a MU Színház pedig a ZOOM-mal érkezik. Kulcsár Noémi Tellabor április 23-án 15 órától állítja színpadra gyereknek szóló darabját, a Kuflik és a nagy táncelőadás című mese a Kuflik sorozat nyomán készült. Este a FrenÁk társulaté a porond, a magány, a vágy, a szerelem, a testiség, az erőszak, a hatalom, a kiszolgáltatottság, a birtoklás, az őszinteség és a képmutatás érzését megjelenítő InTimE című előadást láthatják a nézők. 

Kiemelt kép: Jelenet az InTimE című előadásból (Fotó: Gál Gábor)