Nemrég tartotta a Vígszínház társulata Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámájának olvasópróbáját, a Macska a forró bádogtetőn rendezője Valló Péter, a főbb szerepekben Szilágyi Csenge, Hegedűs D. Géza és Brasch Bence lesz látható.

Williams darabja 1955-ben a Broadwayn debütált, Magyarországra 12 évvel később jutott el: 1967-ben a Vígszínház adott otthont a a hazai bemutatónak, amelyben Ruttkai Évat, Darvas Ivánt és Páger Antalt is láthatták a nézők, a rendező Horvai István volt. Most a gazdag déli család képmutatással és hazugságokkal teli élete a Pesti Színház színpadán elevenedik meg.

A történet szerint Big Daddy (Hegedűs D. Géza), a család feje haldoklik, de rokonai és orvosai eltitkolják ezt előle, annak reményében, hogy ha jó színben tüntetik fel magukat előtte, nagyobbat szakíthatnak az örökségből. Brick (Brasch Bence), Big Daddy fia, a már kiöregedő futballsztár, otthon fekszik bekötözött lábbal, és szinte megállás nélkül iszik. Felesége, a szegény családból származó Maggie (Szilágyi Csenge), kétségbeesetten harcol házasságával megszerzett társadalmi státusa megtartásáért, miközben szenved férje közönyösségétől.

Tenessee Williams fülledt hangulatú művének bemutatója március 11-én lesz, amelyben színpadra lép továbbá Igó Éva, Radnay Csilla, Telekes Péter, Zoltán Áron és Gados Béla is.

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza a Macska a forró bádogtetőn olvasópróbán (Fotó: Dömölky Dániel)