Hetven évvel ezelőtt, 1950. április 30-án, Budapesten látta meg a napvilágot Valló Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, érdemes művész.

Valló Péter a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán végzett 1973-ban. Közel 50 éves pályafutása alatt fővárosi és vidéki teátrumokban egyaránt dolgozott. A diploma megszerzését követően két évig, azaz 1975-ig a Veszprémi Petőfi Színház, 1975 és 1976 között a szolnoki Szigligeti Színház rendezője volt, 1976-tól 1984-ig a Vígszínházban, 1984-től 1988-ig pedig a József Attila Színházban rendezett. 1978 és 1984 között az egri Gárdonyi Géza Színház művészeti vezetője és főrendezője is volt. 1986-tól a Radnóti Miklós Színház főrendezője, emellett 2002 és 2003 között a Soproni Petőfi Színház művészeti igazgatói posztját töltötte be. 1979-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2005-ben tudatos kompozíciójú, erkölcsi tartalmat is tisztán megmutató rendezéseiért, nagy közönségsikert arató, kimagaslóan magas színvonalú művészetéért Kossuth-díjjal tüntették ki.

Kern András és Hegyi Barbara a Játszd újra, Sam! című előadásban (fotó: Vígszínház)

Rendézéseit, tekintve, hogy annak száma jóval meghaladja a kettőszázat, felsorolni lehetetlen lenne, az viszont általánosságban elmondható, hogy darabjainak hosszú évekig bérelt helyük van a teátrumok repertoárján. „Örömmel tölt el, hogy sok darabomat még ma is játsszák, valószínűleg sikerült kimunkálnom az évek során egy olyan stílust, amit a közönség elfogad, szeret. Nyilván a daraboknak, és a színészeknek is nagy szerepe van a sikerben, miközben azt sem lehet azért eltitkolni, hogy meg is buktam, nem kevésszer. Büszkeségre ad okot, hogy azok az előadások, amelyek viszont régóta mennek, nem azért lettek sikeresek, mert olcsóak és könnyen emészthetőek.” – nyilatkozta nekünk Valló Péter ezzel kapcsolatban 2018 decemberében. A legsikeresebb rendezése kétségkívül Woody Allen Játszd újra, Sam! című romantikus vígjátéka, amely az 1983-as vígszínházi bemutatója megszakítás nélkül látható minden évadban, Kern Andrással a főszerepben (az előadást jelenleg a Pesti Színházban játsszák), ezzel pedig hazánk egyik leghosszabb ideje futó prózai előadásává vált.

Emellett olyan emlékezetes előadásokat köszönhetünk neki az elmúlt évekből, mint a Karamazov testvérek, a Téli rege, az Üvegfigurák, A művésznő és rajongói, A szerelmesek házai (Radnóti Színház), A testőr, a Honderű, az Audiencia, A velencei kalmár, a John Gabriel Borkman (Pesti Színház), a Hatalmas Aphrodité (Madách Színház), a Valódi hamisítvány (Orlai Produkciós Iroda), vagy – saját bevallása szerint – élete első bohózata, A legszebb férfikor (Thália Színház).

Kiemelt kép: Valló Péter A szerelmesek házai olvasópróbáján (fotó: Éder Vera)