A Független Színházművészetért Alapítvány évek óta támogatja az állami és önkormányzati befolyástól függetlenül működő előadó-művészetet, elsősorban színházakat, zenekarokat és fesztiválokat. 2016-ban felmerült a kuratórium tagjaiban az igény, hogy saját játszóhelyet nyissanak, ahol a felkarolt produkciók egy nívósan összeválogatott repertoár részét képezhetik. Így találták hosszas keresgélés után a Mozsár Bisztró emeletén található termet, amely ugyan már korábban is helyt adott színházi előadásoknak, de inkább rendezvények és konferenciák helyszíneként szolgált.

Megyeri Léna, a Mozsár Műhely produkciós vezetője egy korábbi interjúban elmondta, hogy a kezdetektől arra törekedtek, hogy minél több saját produkciót mutassanak be. Ilyen volt a Beszélő levelek sorozat is, amellyel megnyitotta kapuit a Nagymező utca legfiatalabb játszóhelye, és amely minden alkalommal különleges és egyedi utazásra invitálja azóta is a nézőket: történelmi személyek és ismert művészek életébe pillanthatnak bele magánlevelezéseiken keresztül, melyek a legtöbb esetben szórakoztatóak, ám előfordul az is, hogy a hírességek sorain keresztül a világ nagy tragédiáit ismerheti meg közelebbről a közönség.

Vecsei H. Miklós (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

A Beszélő levelek sorozat alapötlete a népszerű Letters of Note blog szerkesztőjétől származik, Shaun Usher 2009-ben indította el „online múzeumát”, amelyet alig pár hónap alatt több millióan látogattak meg. Négy évvel később ugyanezzel a címmel megjelent az első könyv, amely azonnal a nemzetközi bestseller-listák élére tört, majd hamarosan Letters Live címmel elindult egy előadássorozat is, amelynek vendégei olyan világhírű művészek voltak, mint például Benedict Cumberbatch, Jude Law vagy Ben Kingsley. Az estek azóta is nagyon sikeresek, teltházas felolvasásoknak adott otthont többek között a New York Town Hall és az edinburghi könyvfesztivál is, de a legtöbbször az islingtoni Union Chapelben tartanak előadásokat. Az irodalom és színház eme különleges találkozását szerette volna Megyeri Léna, az estek szerkesztője Budapesten, a Mozsár Műhelyben is meghonosítani.

Már a programsorozat szerkezete is nagyon különleges: minden estnek van egy házigazdája, akinek a moderálás mellett az is a feladata, hogy kontextusba helyezze az egyes leveleket, valamilyen formában összekösse azokat, méghozzá improvizatív módon, hiszen egyetlen előadásnak sincs kötött forgatókönyve. Az alkalmi műsorvezetők általában írok, zenészek, tudósok és színészek közül kerülnek ki, akiknél nagyon fontos, hogy személyiségük illeszkedjen az adott est témáihoz. Nincs ez másképp a felolvasó színészek esetében sem, az előadások szerkesztése során a legfontosabb szempont, hogy az egyes üzenetek tükrözzék az adott alkalom meghívott színművészeinek karakterét.

Bach Kata és Wunderlich József (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

És hogy pontosan milyen levelekkel is találkozhatnak a nézők a különleges alkalmakon? Az eredeti blogról származó üzenetek gyűjteményét folyamatosan bővítik magyar és külföldi anyagokkal is, így nagyon változatos témákat jár körbe egy-egy est. Fény derült korábban például arra, hogy mit írt II. Erzsébetnek az édesapja az esküvője napján, hogy miért ijedt meg Petőfi Arany János egyik levelétől, hogy melyik volt Madonna legbotrányosabb tévészereplése, és azt is megtudhattuk, hogy kiknek küldött József Attila levelet a halála napján.

A felolvasásokat élőzenei betétek színesítik, amelyek válogatásáért Nyitrai László, a produkció zenei vezetője felel. A fiatal zeneszerző annak tudatában hívja meg az estek fellépőit, hogy maga a felcsendülő zeneművek is gyakran üzenetként értelmezhetők, hiszen azok is „írott levelek”, amelyek valakihez szólnak. Az első évad végén tartott Beszélő Levelek Best of előadáson például Környei Miklós, Junior Prima díjas gitárművész lépett fel.

Sütő András (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Nem a Best of est volt az egyetlen rendhagyó alkalom a sorozat eddigi eseményei közül, a Beszélő levelek 2017 szeptemberi előadása a Zsidó Kulturális Fesztivál egyik kiemelt programja volt, a külön ide összeállított levélválogatást Adorjáni Bálint, Gálffi László, Gyöngy Zsuzsa és Hernádi Judit prezentálásában hallhatták a nézők, a zenei kíséretet Farkas Izsák, az InFusion Trió tagja szolgáltatta. A rendező ebben az esetben is, mint ahogy a programok mindegyikénél Böhm György, Jászai Mari-díjas színházi alkotó volt.

A következő alkalom, amikor kinyílik a hírességek postaládája ma este lesz: Bősze Ádám zenetörténész kalauzolja majd a nézőket Jane Austen, Nick Cave és Krúdy Gyula levelei között, partnerei ezúttal Epres Attila, Földes Eszter, Sütő András, Hevesi László e.h., Mészáros Piroska és Trokán Péter lesznek. Akinek esetleg még nincs mára programja, az ne habozzon, vegye a kabátját, és menjen el a Mozsár Műhelybe, ahol 19 óra 30 perckor kezdődik a Beszélő levelek sorozat februári előadása, hiszen több alkalma nem lesz arra, hogy megtudja, melyik híres író csente el Cambridge polgármesterének kalapját. Néhány jegy még kapható!

Kiemelt kép: Hernádi Judit és Gálffi László (Fotó: Kállai-Tóth Anett)