November 19. és 21. között új minifesztivál indul Veszprémben: a Vajdasági Alkotók Veszprémben című háromnapos programsorozat (HÍD) a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál összművészeti eseménye, melyet a Pannon Várszínház a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt partnerintézményeként, hagyományteremtő jelleggel, és azzal a céllal szervez, hogy kivételes előadásokat mutasson be a megyeszékhelyen, hiánypótló és egyedülálló műsorkínálatot nyújtva a nyitott és érdeklődő közönségnek.

A nyitónapon a veszprémi Hangvillában Ladik Katalin Alice Kódországban című darabját láthatjuk, melynek különlegessége, hogy QR- illetve vonalkodókat vetítenek a színésznő testére, aki Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban meséinek, James Joyce szövegeinek motívumainak, valamint saját verseinek és hangkölteményeinek alapján értelmezi újra a kódok világát. A kódok azonban torz teremtmények, melyeket szeretnénk, de nem tudunk megfejteni és ellenőrizni, ezért nincs is hatalmunk felettük. Vagy talán mégis?

November 20-án  az esemény egyik legérdekesebb programelemét ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők, ahol Géczi János költő beszélget Tolnai Ottó, Kossuth-díjas íróval, költővel, műfordítóval és Nagy József (Josef Nadj) táncos-koreográfussal, a nemrégiben megújuló Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola Auer termében. Az idei esemény fő momentuma, november 21-én a világhírű koreográfus, Nagy József előadásának hazai premierje, a nagysikerű OMMA, amelyet a velencei biennálé és a szabadkai Desiré Fesztivál után itt mutatnak be először Magyarországon. Az est különleges élményt ígér: lenyűgöző táncelőadás, a test, a mozgás, a fény, a hanghatások és a csend tökéletes fúziója, afrikai táncosokkal. A magyar származású koreográfus egy nyolc táncosból álló csoportot állított össze, amelynek tagjai olyan helyekről származnak, mint például Mali, Szenegál, Burkina Faso, a kongói Brazzaville és a Kongói Demokratikus Köztársaság. Az előadást többféle befolyás, mozgalom, kultúra és történet hatja át, melyek saját nyelvünket  és identitásunkat tárják fel előttünk.

Az eseményről részletes információt a Pannon Várszínház oldalán olvashatunk.

Kiemelt kép: Jelenet az OMMA című előadásból (Forrás: Pannon Várszínház)