Ma ünnepli 60. születésnapját Vajdai Vilmos színész, rendező, zenei dramaturg.

Vajdai Vilmos 1962. június 18-án született Dunaújvárosban. Szülei művészetkedvelők voltak, számára mégsem volt egyenes az út a színházi világ felé. A középiskola elvégzése után egy év útkereséssel, felkészüléssel telt el, miközben néhány hónapig a MOM lapjánál, a Fókusznál újságíró gyakornok volt. 1982-ben sikeresen felvételizett a főiskolára, ahol Major Tamás, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor voltak a tanárai. A főiskolai gyakorlatot a Budapesti Katona József Színházban töltötte, majd a teátrumtól kapta első szerződését, státusza azóta is változatlan.

Vajdai a legsokoldalúbb, legnehezebben kategorizálható magyar művészek egyike, aki nem csak színészként van jelen a közéletben, hanem alapító igazgatója és mindenese az alternatív TÁP Színháznak és a Korai Öröm zenei formációnak is. Emellett rendez színházban és rádióban is, illetve számos színházi előadás, film zeneszerzője, zenei szerkesztője és még 2009-ben is aktív lemezlovas volt.

Pályafutása során számtalan nagy sikerű előadás szereplője volt, úgy mint: a Tudós nők (Tüske), A fösvény (Rendbiztos), A mizantróp (Ariste), A nők iskolája (Enrique), Übü király (Lengyel hadsereg, Renszky, Hírnök, Paraszt, 4. nemes, 3. hivatalnok), Vízkereszt, vagy amit akartok (Nemes Keszeg András), Hamlet (Guildenstern, Marcellus, 1. sírásó), Julius Caesar (Cinna), Szeget szeggel (Hólyag), A vihar (Sebastian), a Tévedések vígjátéka (Dr. Csipet), Csirkefej (Haver), Catullus (Rufus), A revizor (Pincér), Danton halála (Barére, Úrfi, 1. hóhér) vagy éppen A komédia művészete (Girolamo Pica). A sokoldalú színész nem csupán teátrumokban fordult meg, olyan filmekben is felbukkant, mint a Meteo, A Morel fiú, a Szerelem utolsó vérig, a Genezis vagy éppen a Koccanás. Emellett olyan darabokat is rendezett, mint a Bűn és bűnhődés, a Szerencsés flótás, a Jövedelmező állás, Irány Hawaii! és nem utolsó sorban a Lö csibészek – A Pokoli Trió.

Munkásságát Székláb-díjjal, a Színikritikusok díjával, a Szegedi Alternatív Színházi Szemle díjával illetve 2008-ban Capitano-díjjal ismerték el.

Kiemelt kép: Vajdai Vilmos (Fotó: Szeged Ma)