A kortárs hazai üvegművészek középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező alkotóművészek kiállítása nyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban február 24-én. A hat alkotó Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes munkáit bemutató tárlat az Üveg hat főre nevet kapta.

Műveikben felfedezhető az elmúlt évtizedekben az üvegművészetben lezajlott változások hatása, melynek eredményeképpen a használati céllal készült tárgyak helyett olyan autonóm értékű képek és plasztikák születtek, amelyek sok esetben filozofikus mélységű gondolatisággal gazdagodtak. Az alkotók művészeti elképzeléseit már kevésbé korlátozzák a műfaj kötöttségei. Ennek következtében az évek során megszerzett technikai tapasztalatok egyre jobban hozzájárulnak a kiválasztott témák, témakörök megjelenítéséhez, amelyet az üveg tulajdonságaiból eredő optikai hatások, szimbolikus jelentések is tovább gazdagítanak.

A kiállítás alapvető koncepciójához tartozik, hogy nincsen sem technikai, sem tematikai megkötés, ezért egymástól eltérő technikákat, felfogásokat reprezentáló művek kerültek egymás mellé. Ha kitapintható is a hasonló érdeklődés, az szinte minden esetben egészen más irányba, eltérő szellemiségű műtárgyak megalkotásához vezette a művészeket.

Ez a spontán társulás, mint ahogy a kiállítás címe is egy lazán szerveződő vacsorameghívást idéz meg, korábban kevésbé észlelt összefüggésekre, érdekesebb gondolattársításokra, kérdésfelvetésekre adhat alkalmat – jobban rávilágítva a jelen kor művészeit foglalkoztató problémákra. Az eddigi megközelítési módokat most hátrahagyva, a kiállítás utat enged egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek művek és alkotóik között.

A kiállítás február 25. és május 29. között csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható. A tárlat kurátora: Bodonyi Emőke művészettörténész.

Kiemelt kép: László Kyra: Csöndszoba, 2021, rogyasztott üveg, 109 × 68 x 2 cm (Fotó:Kakas Misi)