Április 14-én három év után ismét a Papp László Budapest Sportaréna színpadán lesz látható Gérard Presgurvic világsikerű musicalje, a Rómeó és Júlia. Az előadás – amely utoljára lesz látható az Arénában – egyik különlegessége, hogy az eredeti, legendás szereposztás sztárjai közül is színpadra lépnek páran.

Rómeó és Júlia musical ősbemutatójára 2001. január 19-én került sor a párizsi Palais des Congrès-ben, a darab szinte azonnal óriási siker lett. Franciaország után látható volt Kanadában, Antwerpenben, Londonban, Amszterdamban, Budapesten, Moszkvában, Bécsben, Bukarestben, Szöulban, Puszanban (Dél-Korea), Tajpejben, Monterrey-ben és Sanghajban is. A musical magyarországi változatát – amely némileg eltér a francia eredetitől, sokkal inkább igazodva az eredeti történethez – 2004. január 23-án mutatták be a Budapesti Operettszínházban, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Az előadást eleinte kétkedve fogadták, sokan úgy tartották, hogy Shakespeare örök klasszikus szerelmi története nem fog helyt állni a musicalek világában, azonban a siker nem maradt el.

A kezdeti időszakban szinte lehetetlen volt jegyhez jutni, hónapról hónapra kilométeres sor kígyózott a jegypénztárak előtt, az előadás pedig a Budapesti Operettszínház egyik zászlóshajójává vált, olyan sztárokkal, mint Szinetár Dóra, Dolhai Attila, Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás, Náray Erika, Janza Kata, Bereczki Zoltán vagy Mészáros Árpád Zsolt. A musical közel 15 éven keresztül futott nagy sikerrel, állandó teltházzal, dalai felkerültek a rádiók slágerlistáira, a musical CD-je 2006-ban platinalemez lett. A Szegedi Szabadtéri Játékokon monumentális díszletek között, káprázatos jelmezekkel, 200 táncossal és statisztával DVD-felvétel is készült róla. A produkció több mint 600 előadást ért meg, közel 700 ezer néző láthatta, de nem csak az Operettszínházban, hanem a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Pécsi Expo Centerben, a Debreceni Főnix Csarnokban, a Soproni MKB Arénában, valamint Baján.

Az eredeti szereposztás: Dolhai Attila (Rómeó) és Szinetár Dóra (Júlia) a Rómeó és Júliában (fotó: Sándor Katalin/MTI)

2019 szeptemberében dupla előadással tért vissza a produkció a Papp László Budapest Sportarénába, most, három évvel később pedig újból látható lesz – immáron utoljára. Az alkotók pedig igen különleges szereposztással készülnek a búcsúelőadásra. Rómeó, Mercutió és Benvolió alakját ezúttal is Veréb Tamás, Cseh Dávid Péter és Kerényi Miklós Máté játsszák, Júlia szerepében pedig Kardffy Aisha bizonyíthatja ismét, hogy énekesként és színészként is a legnagyobbak között a helye. A 2019-es Aréna előadáshoz képest csak egy változás van, a dada szerepében ezúttal Baranyai Annát láthatjuk, mellettük Horváth Dániel (Tybald), Makrai Pál (Capulet), Muri Enikő (Capuletné), Détár Enikő (Montagoue-né), Mészáros Árpád Zsolt (Lőrinc barát) és Egyházi Géza (Verona hercege) játékát élvezhetik a nézők. A darab végén az eredeti Rómeó és Júlia, vagyis Damien Sargau és Cecilia Cara tolmácsolásában is felcsendül majd egy-egy dal és egy közös duett is.

Kiemelt kép: Kardffy Aisha (Júlia) és Veréb Tamás (Rómeó) a Rómeó és Júliában (fotó: Göbölyös László)