Január 15-én utoljára tűzi műsorára az Örkény Színház Térey János Lót – Szodomában kövérebb a fű című drámáját.

A Lót – Szodomában kövérebb a fű a 2019-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János utolsó drámája, amelyet a szerző kifejezetten az Örkény Színház számára írt. Térey el is készült a mű első változatával, ám az anyag még formálásra várt volna. A végső simításokat helyette az előadás rendezője, Kovalik Balázs és csapata végezte el, aki, mint fogalmazott, írás közben folyamatosan azt érezte, hogy nem szakadt meg a beszélgetés közte és Térey János között, aki soraiból válaszol, ha kérdésük lenne.

Lót – Ábrahám unokaöccse és üzlettársa – a nagybátyjával való folyamatos rivalizálás miatt a gazdag és termékeny Szodomába költözik, noha a város erkölcse köztudottan romlott. Egyszerre igyekszik megtartani hitét és ősei törvényeit, miközben folyamatosan kompromisszumokat kell kötnie vagyonának gyarapítása és pozíciójának megtartása érdekében. Egy nap megjelennek nála az Úr angyalai, és tudtára adják, eljött a vég. Isten pusztulásra ítélte a bűnös várost, de ő és családja – Ábrahám közbenjárására – megmenekülhet. Indulniuk kell: elhagyni mindent, új életet kezdeni ismét, valahol. Isten kimenti Lótot a biztos halálból, de kegyelme mindenkit próbára tesz.

Jelenetkép a Lót – Szodomában kövérebb a fű című előadásból (Fotó: Gádoros Márk)

“Breughel Szodoma és Gomorra pusztulását ábrázoló képe előtt állva a müncheni Pinakothékában azon tűnődtem, mit csinál Lót és két lánya a bal alsó sarokban meztelenül? A hittanórán csak addig mesélték a történetet, hogy Lót felesége, nem tudván kíváncsiságát legyőzni, az isteni parancsolat ellenére hátrafordult és sóbálvánnyá változott. De hogy a lányok ezt követően apjukkal bujálkodtak és teherbe is estek tőle, ez eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Nem maga a vérfertőző paráznaság, hanem Lót történetének bonyolultsága és morális ellentmondásossága érlelte a gondolatot, hogy talán aktuális színpadi szöveggé formálódhatna ez a tulajdonképpen shakespeare-i dráma” – nyilatkozta a darab keletkezésével kapcsolatban Kovalik Balázs.

A Lót – Szodomában kövérebb a fű ősbemutatóját 2019. december 20-án tartották. A címszereplőt Gálffi László alakítja, mellette Kerekes Évát (A feleség), Dóra Bélát (Ráfael), Patkós Mártont (Gábriel), Kókai Tündét (Zelma), Stork Natasát (Golda), Borsi-Balogh Mátét (Menáhem), valamint Zsótér Sándort és Békés Italát (Mikaél) láthatjuk a színpadon. A díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Benedek Mari tervezte, az előadás zenéjét Fekete Gyula szerezte.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Lót – Szodomában kövérebb a fű című előadásból (Fotó: Gádoros Márk)