Utazó kiállítás mutatja be a Magyarság Háza utóbbi tíz évben folytatott tevékenységét, a magyarság kulturális örökségét: Az első tíz év először a budapesti Szent Máté Kulturális Központban lesz látható.

A Magyarság Háza az elmúlt tíz évben több ezer eseményt szervezett a Kárpát-medencében és a diaszpórában több mint kétezer előadó részvételével. Csibi Krisztina igazgató elmondása szerint rendezvényeik sokféle tematikát öleltek fel: a színházi, filmes és zenei programok és meseelőadások mellett kiemelte a Határtalanul! program rendhagyó óráit és a borsi Rákóczi-kastélyban októberben megtartott négynapos fesztivált is.

Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben sikerült kialakítani a nemzetpolitika intézményrendszerét: van a nemzetpolitikának miniszterelnök-helyettese, államtitkársága, működik a Nemzeti Összetartozás Fóruma, a Magyar Állandó Értekezlet és a Diaszpóra Tanács, de létrejött a Bethlen Gábor Alapkezelő szervezete és azon belül a Magyarság Háza is. Ez utóbbinak az elmúlt tíz év egyik kiemelkedő eseménye volt a Mi, magyarok című kiállítása, és az intézmény most megnyílt tárlata is a pozitív magyarságképről, az egymás iránti felelősségérzetről szól.

Az első tíz év című kiállítás tíz, nagy méretű utazóbőröndben idézi meg a Magyarság Háza eddig megvalósított ötleteit, kezdeményezéseit, programjait. A tárlat bemutatja a külhoni magyar tájak természeti és épített ékességeit, a kortárs magyar képzőművészet, irodalom, zene és színjátszás induló és már úton lévő nagyköveteit, a mesék birodalmát és a magyar konyha gazdag ízvilágát. Végül a látogató belehallgathat rendhagyó tanórákba és bepillanthat Hunyadi Mátyás királyi udvarába is. A kiállítás január 20-ig ingyenesen látogatható a Damjanich utcai Szent Máté (D50) Kulturális Központ első emeletén, majd a tervek szerint bejárja a Kárpát-medencét és a diaszpórába is eljut majd.

Kiemelt kép: Magyarság Háza (Fotó: Jaksa Bálint)