A Déryné Program missziója, hogy leküzdje a kultúrához való hozzáférés pénzügyi és földrajzi akadályait, amit a minőségi színházi produktumok utaztatásával és anyagi támogatásával tesz lehetővé. A négy alprogramból álló kezdeményezés egyik fontos egysége a Déryné Társulat, amelynek tagjai teljes mértékben azonosulni tudnak a program társadalmi küldetésével, amelyet érzékletesen fejez ki jelmondatuk: „Színház mindenkinek!”.

„Egy társulat megalkotása mindig fantasztikus, és egyben nagy jelentőségű feladat is. A Déryné Társulat létrehozásakor azt tartottuk szem előtt, hogy a hozzánk beérkező, és a kilenctagú szakmai bizottságunk által elfogadott, vagy a mentoraink segítségével megvalósuló produkciókon túl saját előadásokkal is meg tudjunk jelenni a vidéki településeken” – hangsúlyozta ki korábban a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk.

Az idén megalapított 15 fős társulat célja évadonként 4-5 bemutató létrehozását, majd a program keretében történő tájolását tűzte ki céljául. A repertoár kialakításánál egyik fő törekvésük, hogy a lehető legszélesebb körben szólítsák meg a közönséget, így szakmai szempontok mellett a kulturális alapértékek képviseletére is nagy hangsúlyt fektetnek. Két saját produkciót már színpadra állítottak: a névadó előtt tisztelegve Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című művéből a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében született az egyik előadás, és bemutatták Petőfi Sándor János vitézét, amelyet Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház színészének rendezésében. „Már az első pillanattól érzékelhető volt, hogy szerencsés csillagzat alatt alakult a Déryné Társulat. Sok mindennek egyszerre kell összeérnie ahhoz, hogy egy társulatból jól működő, összetartó, egymást inspiráló közösség váljon. Nálunk hihetetlen módon ez rögtön kialakult, és bízom benne, hogy sokáig így is marad” – mondta Kis Domonkos Márk. „Azt gondolom, ezek a remek emberek összetartó, nagyszerű közösséget alkotnak. Ahogy Kerényi Imre fogalmazott: nem elég tehetségesnek lenni, jó embernek is kell lenni. Nagy örömömre a Déryné Társulat tagjaira mindkettő igaz” – folytatta az igazgató.

Jelenet a vácrátóti János vitéz előadásból (Fotó: Déryné Program)

De kik azok a művészek, akik vállalták, hogy nevüket és tehetségüket adják az érték- és közösségteremtő kezdeményezéshez? A tagok között köszönthetjük a Pesti Magyar Színháztól érkezett Habodász Istvánt, Turi Bálintot, akit a Vers mindenkinek sorozat előadójaként, a Versünnep alapítvány zsűritagjaként is ismerhet a közönség, az M5 kulturális csatorna szerkesztő-műsorvezetőjeként is dolgozó Vas Judit Gigit és a szinkronszerepeiben is kiváló  Dányi Krisztiánt, akit 2015-ben a legjobb férfi színésznek választottak a Karinthy Színházban. A csapatot erősíti továbbá az Óbudai Társaskör és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház darabjaiból is jól ismert Losonczi Kata, az esztergomi Babits Mihály Színház alapítótagja, Széplaky Géza, valamint felesége, Szemerédi Bernadett, aki 2019-ben a Kaleidoszkóp Versfesztiválon kiérdemelte a legjobb színésznői alakítás különdíját, 2020-ban a Versünnep fődíját, aki férjével együtt közös verses-zenés összeállításaikkal és improvizációs gyermekfoglalkozásaikkal járja a Kárpát-medencét.

A Déryné Társulat oszlopos tagjai továbbá a Mensáros László-díjjal kitüntetett Janka Barnabás, a Kassai Konzervatórium színész szakán tanító Havasi Péter, a hersoni nemzetközi színházi találkozó legjobb férfi mellékszereplőnek járó díját elnyerő Ivaskovics Viktor és a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb színésznőjének elismerését kiérdemlő Tarpai Viktória is. Az említett színművészeken kívül a társulatban tölti gyakorlati idejét a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának négy színművész hallgatója, Dánielfy Gergely, Horváth Márk és Kárpáti Barnabás, és Gulyás Gabriella is. Az előadó-művészet számos területén is járatos, illusztris színészgárda tagjai azért csatlakoztak a Déryné Program ügyéhez, mert fontosnak tartják  a „Színház mindenkinek!” mottó általi küldetést, hogy a hátrányosabb települések lakói számára is személyes élményként ismertethessék meg a színházi kultúrát.

Gulyás Gabriella, Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi és Horváth Márk a Déryné Program sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

“A néhány száz fős településtől kezdve rengeteg helyen játszottunk. Bár a koronavírus következtében bevezetett veszélyhelyzet miatt 68 előadásunk elmaradt, mégis a mintegy 50 megvalósult vendégjátékot sikeres, és érdeklődésre számot tartó kulturális eseménynek tekinthetjük. Fantasztikus érzés volt megtapasztalni azt a szeretetet, hálát és örömöt, amit például Mátraballa, Géberjén, Mátraderecske, Egervár vagy Sárvár településeken kaptunk, ezek az igazán megindító, ugyanakkor motiváló pillanatok” – tette hozzá Kis Domonkos Márk.

A 2020/2021-es évadban további két bemutatót terveznek megtartani, az alkotási folyamatok helyszíne az épületfelújítási munkálatok utolsó fázisában tartó budapesti Déryné Központ lesz. A Déryné Program igazgatója kiemelte, hogy ez nem egy újabb budapesti játszóhely, hanem egyfajta inkubátor a készülő előadások és a társulat szakmai fejlődése számára, hiszen a folyamatos utazás, a legkülönfélébb helyszínek nagy kihívás elé állítják az alkotókat. A Déryné Program hivatalos honlapja számos további érdekességről, hasznos tudnivalóról is részletes tájékoztatást nyújt.

Kiemelt kép: A Déryné Társulat (Fotó: Zsigmond László)