Kerek évfordulóhoz érkezett a hazai táncművészet otthona, a Nemzeti Táncszínház: a húszéves fennállás apropóján nem csak kiemelt előadások várják a közönséget, hanem jubileumi könyv, televíziós filmpremier, szakmai díj és sok más meglepetés is.

A magyar táncművészet két évtizedét egy egész évadon át ünnepli a Táncszínház, a jubileumi események alkalmával szinte mindenki szerephez jut, aki 2001 óta részese a teátrum életének. Az ünneplés december 1-jén, az alapítás szimbolikus napján indul, ezen a napon jelenik meg a társulat jubileumi művészeti albuma. A kiadvány önmagában művészeti termék, amit a műfaj, azaz a táncművészet előtti méltó tisztelgésnek szántak a készítők, csodálatos fotóanyagokkal, érdekes interjúkkal, ismertetőkkel fűszerezve. Emellett ezen a napon kerül elsőként sugárzásra az M5 csatornán A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm, amely a Nemzeti Táncszínház falai között készült a hazai táncegyüttesek közreműködésével, a Táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában. A film az alkotók szándéka szerint a könyvhöz hasonlóan főhajtás a hazai táncművészet és táncművészek előtt. A televíziós premier után a Nemzeti Táncszínházban is rendszeresen látható lesz az évfordulós évad idején: a filmvetítés mellett kulisszajáráson is részt vehet majd a közönség a Millenárison lévő gyönyörű épületben, egy-egy neves táncművész kíséretében.

Természetesen nem marad el az ünnepi előadás sem: nem is egy, hanem havi egy NTSZ 20 program kerül műsorra. Ezeken az estéken több társulat lép majd egymás után színpadra, és olyan előadásokat láthat majd a közönség, amelyek kapcsolódnak az intézményhez, hozzájárultak annak sikeréhez. Így jön majd létre például a Táncra fel!, az Össztánc, a Mindenünk a tánc, a Szabad egy táncra és Let’s Dance című produkció, amelyeket ebben a formájukban csak egyetlen este láthat majd a közönség. Az egészen 2022 áprilisáig tartó programsorozat mellett a vezetés külön figyelmet fordít mindazokra, akik részesei a hazai táncszakmai közösségnek: nekik szerveződik december 4-én a Táncművészek Bálja, ahol átadásra kerül az a két szakmai díj, amit a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter a húsz éves évfordulóra szánt és alapított. A Táncszínházért Nagydíjat a színházért folytatott munka elismeréseként kapja majd egy arra érdemes szakember, míg a Táncszínházért Társulati Díjat a kollégák szavazatai alapján az intézmény három munkatársa veheti át.

Kiemelt kép: A Nemzeti Táncszínház (Fotó: Hlinka Zsolt)