A Magyar Nemzeti Balett ünnepélyes gála keretében köszönti 70. születésnapja alkalmából minden idők egyik legnagyobb magyar balettművészét, Pongor Ildikót. A Kossuth- és Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze tiszteletére rendezett esten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, amelyet ezúttal Thomas Herzog vezényel.

Pongor Ildikó több mint öt évtizede meghatározó alakja a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének. Az Állami Balettintézet elvégzése után a leningrádi Vaganova Akadémián folytatta tanulmányait, majd csaknem négy évtizedet töltött az OPERA színpadán. Ez idő alatt nemcsak eltáncolta a klasszikus és kortárs repertoár szinte minden jelentős női főszerepét, de művészeti vezetőként és koreográfusként is tevékenykedett. Nemzetközi karrierje fontos állomása volt a Bécsi Állami Operaház balettegyüttese és a stockholmi Svéd Királyi Balett, ahol vendégszólistaként és társulati tagként is dolgozott, de ezen kívül fellépett Európa más jelentős nagyvárosaiban, valamint Észak-Amerika és a Távol-Kelet több országában is. 2012-ben csupán táncművészként búcsúzott a színpadtól, balettmesterként a klasszikus repertoár betanításában a mai napig vitathatatlan érdemekkel rendelkezik.

Most a számára szervezett esten színpadi beszélgetésen vesz részt, ahová meglepetésvendégek érkeznek hozzá, illetve a legnépszerűbb klasszikusokból összeállított műsor lesz látható. A program első felében Seregi László Sparatacus-, Wayne Eagling és Solymosi Tamás A diótörő-, valamint Michael Messerer Petipa, Gorszkij és Golejzovszkij nyomán készült Don Quijote-koreográfiájából a Magyar Nemzeti Balett művészei adnak elő. A gála második részében Rudi van Dantzig és Toer van Schayk A hattyúk tava című koreográfiájának palotajelenetét láthatja a közönség, Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Mirzoyan Albert, Balaban Cristina és Szirb György balettmesterek betanításában.

Kiemelt kép: Pongor Ildikó (Fotó: Opera Café – nyári kiadás, 2019)