Karinthy Márton szeptember 1-jén lenne 71 éves, ezért emlékére ünnepi előadással készül a Hököm Project csapata: Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabját mutatják be újból.

2016-ban, a Karinthy Színházban megrendezésre kerülő Purim Fesztivál keretén belül, felolvasószínházi előadásként debütált Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabja. Karinthy Márton teret engedett a fiatal, KoMod Színház névre hallgató csapatnak, akik az egykori igazgató kérésére hozták létre ezt az egyedi programot. A produkció annyira sikeres volt, hogy később színházi előadás született belőle, a 2016/17-es évadban be is mutatták a teátrum stúdiójában, a Hököm Színpadon. Bár Karinthy Márton halálával a játszóhely megszűnt, de a Hököm Project színházi társulat továbbviszi a nevet és új helyen folytatják a munkát. „Szeptember elsején, Karinthy Márton születésnapján búcsúzunk az előadástól és Marcitól. Ezután is büszkén viseljük a nevet, amit Tőle kaptunk. Köszönünk mindent Karinthy!”.

Karinthy Ferenc klasszikus darabjában egy katonaszökevény és egy menekült lány bujkál egy gellérthegyi villában. Odakint ellenségek, a házon belül viszont csak egy férfi és egy nő, akik egymásra vannak utalva, akik próbálnak túlélni és megszabadulni a múltjuktól. Játszanak, hogy eltereljék a figyelmüket a robbantások közeledő zajáról. Eljátszanak mindent és mindenkit; a múltat és a jövőt. De hol van a határ a játék és valóság között? És mik a játékszabályok a háború közepén?

Az előadás különlegessége, hogy Kovács Henrietta, a rendező az alapvetően két színészre írt drámát hat személyesre formálta át, a történet három párhuzamos síkon fut, a szereplők három személyiségjegyének kivetülései szerint. A sokszálú játék így a legapróbb reakciókba, érzelmekbe enged bepillantást, a Fiú és a Lány küzdelmének és játszmáinak legelemibb rezdüléseibe. Egymásba úsznak a párok reagálásai, így az eredetinél komplexebb, sokrétűbb értelmezéseket kínál a nézőknek. A Hököm Project előadásában – amely 4 évadon keresztül volt látható – a lányt Bodó Edit, Szabó Sára és Széplaki Szilvia, a fiút Gulyás Ádám, Inoka Péter és Kocsis Fülöp Soma alakítja.

Jelenet a Gellérthegyi álmokból (fotó: Hököm Project)

Kiemelt kép: Karinthy Márton (fotó: borsonline.hu)