Fennállásának 200. évfordulóját ünnepli a Miskolci Nemzeti Színház, amely az ünnepi évad első előadásaként ugyanazt a darabot tűzi műsorra, amellyel annak idején megnyílt a színház, a 10. Színházi Olimpia keretében pedig számos külföldi előadást is vendégül látnak.

Miskolcon egész évben a kultúrát ünneplik, hiszen a Miskolci Nemzeti Színház mellett további két társulat is kerek évfordulót ünnepel: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar pedig 60 éves lesz idén. A jubileumi év alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház ugyanazzal az előadással indítja évadját, amellyel kétszáz évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én 17 órakor megnyílt a teátrum. Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című darabját Szőcs Artur állítja színpadra az ünnepi évadban, amely pont abban az órában indul majd, mint kétszáz évvel ezelőtt.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója szerint rendkívül szerencsés egybeesés és egyben lehetőség az, hogy a jubileumi évben rendezik meg Magyarországon a 10. Színházi Olimpiát, amelynek keretében több világhírű társulat is vendégszerepel Miskolcon. A svájci Schauspielhaus Zürich Christoph Marthaler rendezésében A sírás (A sejtés) című darabot mutatja be áprilisban. Az izraeli Vertigo Dance Company a Pardes című darabbal érkezik Miskolcra, a Kolozsvári Állami Magyar Színház pedig két előadását is elhozza: Eugene Ionesco Macbettjét Silviu Purcărete rendezésében és George Orwell Állatfarmját, amelyet Erős Ervin, Klemm Dávid és Lénárd Róbert közreműködésével Puskás Zoltán rendezett. Ősszel a Bukarestből érkező Bulandra Színház Vacsora barátokkal című előadását láthatják az érdeklődők Cristi Juncu rendezésében, valamint Shakespeare A vihar című darabját Ada Milea színrevitelében. Fellép Miskolcon a Comédie-Française is: Tartuffe című előadásukat hozzák el Ivo van Hove rendezésében.

Kiemelt kép: Jelenet az Állatfarm című előadásból (Fotó: Biró István)