Április 13-án a győri Vaskakas Bábszínházban tartja az Orlai Produkciós Iroda következő premierjének előbemutatóját. Molnár Ferenc egyik ritkábban játszott művét, a Riviérát Benedek Miklós rendezi, Elvira szerepében pedig Ullmann Mónika látható. Vele beszélgettünk a darabról.

Molnár Ferenc Riviéráját próbálod éppen, amiben Elvirát játszod. Mesélsz egy picit róla?

Ő egy nagyon zárkózott személyiség, és egy kicsit tüskés is. A háború utáni időszakban járunk, kevés a férfi a városban, nehezen találnak a nők partnert, ez az általános probléma. Az ő életében történt egy személyes tragédia is, ami ezt még jobban megnehezíti. Amikor ez a darabban kiderül, onnantól kezdve meg lehet érteni a viselkedését.

Hol tartotok most?

A második felvonást próbáljuk, amiben Misch, a férfi főszereplő álmában járunk, és mi úgy jelenünk meg, ahogy ő elképzel minket. Hamarosan leköltözünk Győrbe, a Vaskakasban lesz az előbemutató, ahol egész héten csak ezzel tudunk foglalkozni, és ez nagyon jó.

Nagy szükség van most már a valós térre, a színpadon lévő távolságokat és mélységeket látni, jó lesz Győrben próbálni, mert akkor már pontosan látjuk a járásokat, meg hogy melyik kellék hol van. Rengeteg kellék van, ami önmagában nem probléma, persze hogy ha nem lázadnak fel. Szóval, ha jól be van gyakorolva minden mozdulat, akkor ezekkel nincs semmi gond, de most még ezeken nem tudunk dolgozni, mert nem az a ruha van a vállfán, ami majd az előadáson lesz, hanem próbaruha. A próbababákkal is megy még a harc, a dzsúdó. Várjuk már azt is, hogy belépjen a szcenika, mert most fény és hang nélkül próbálunk egy szürreális víziót. A második felvonás gyakorlatilag majdnem teljes egészében egy álomkép, ennek az elképzeléséhez nagyon sokat fog számunkra is segíteni a zene, a fény, szóval nagyon jó lesz, hogy Győrben már ezek is segítenek minket. 

Ullmann Mónika a Riviéra próbáján (Fotó: Pénzes Kristóf)

Játszottál már Molnár Ferencet?

A főiskolán persze, de utána nem. Ha valami hasonló volt ehhez, akkor az az Illatszertár. A kor ugyanaz, és a helyszín is, csak ott egy parfümériáról van szó, itt meg egy nagyáruház ruhaosztályáról.

Miklós a Heisenbergben a partnered, most pedig rendez. Milyen így dolgozni vele?

Nekem nagy segítség, hogy korábban dolgoztunk együtt partnerként, és színészként kialakult egy közvetlen viszony, ez most sokat segít a próbákon, mert közvetlenebbül tudok kommunikálni.

Miklós óriási tudással rendelkezik a korszakról, segít ez is titeket?

Igen, ő ennek a korszaknak nem a mestere, hanem szerelmese. Sok könyvet olvasott erről a korról, és ezt bárki megteheti. Valóban hihetetlen tudással rendelkezik erről az időszakról, és sokat beszél is róla a próbákon.

A napokban derült ki, hogy a Pira-Bella című előadásod meghívást kapott a PRIDE-ra. Mit szóltál, amikor megtudtad?

Nagyon örültem. Most jöttünk haza Stockholmból, túl vagyunk egy nagyon sikeres vendégszereplésen. Keressük az alkalmat, hogy ezeket a történeteket minél többször el tudjuk mondani, Szandra is és én is fontosnak tartjuk ezt a két sorsot. Szerintem a nyitottság és az elfogadás nagyon fontos egy társadalomban, és a fejlődéshez elengedhetetlen. Szívesen megyünk mindenhová, ahová elhívják, és a PRIDE egy különleges alkalom lesz a Jurányiban.

Ullmann Mónika a Riviéra próbáján (Fotó: Pénzes Kristóf)

Kiemelt kép: Ullmann Mónika (Fotó: Takács Attila)