Ma ünnepli 50. születésnapját Ullmann Mónika színésznő. 

Ullmann Mónika 1973. augusztus 2-án született Budapesten. Már 1976-tól játszott gyermekszínészként több filmben és televíziós produkcióban is, színházban 8 éves korában játszott először a Nemzeti Színházban. De nem csak a színészi játék érdekelte, hanem az éneklés és a tánc is: előbbi esetében részt vett az 1981-es Táncdalfesztiválon és a Moncsicsi című dallal betört a hazai popkultúrába is, utóbbi kapcsán pedig nagyon érdekelte a néptánc, 1991-ben végzett az Állami Balettintézetben. 1993-ban vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Szinetár Miklós osztályába került, majd 1997-ben végzett. 1991 és 1994 között Novák Ferenc táncosaként dolgozott, majd 1994-től a József Attila Színház társulatához szegődött 2011-ig. 2013-tól 2016-ig a Miskolci Nemzeti Színház művésze volt, azóta szabadúszó. Vendégként olyan teátrumokban játszott, mint a Budapesti Operettszínház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Győri Nemzeti Színház. 

Ullmann Mónika és Józan László a Táncórák című előadásban (Fotó: Várady Nikolett)

Jelenleg olyan darabokban láthatja őt a közönség, mint a Táncórák (Rózsavölgyi Szalon), az Irodai Patkányok (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház), a Hogy szeret a másik? (Belvárosi Színház), a Válásguru (Rózsavölgyi Szalon), valamint a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? (Belvárosi Színház). De a színház mellett szerepelt számos sorozatban (Barátok közt, A Tanár, Drága örökösök, Apatigris), valamint játékfilmben (S.O.S. Szerelem, Egy bolond százat csinál, Hippolyt) is. És ez nem minden. 

Szokott szinkronizálni is, az Internetes Szinkron Adatbázis szerint több mint 100 projekten dolgozott. Az évtizedek során olyan emlékezetes munkái voltak, mint a Bűbájos boszorkák, a Vészhelyzet, a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat, a Sin City és a Fekete Özvegy, legutóbb az Éjjeli ügynök sorozatot készítette. Hangja remekül passzol Rachel Weiszhoz és Salma Hayekhez is, kár, hogy ritkán hallhatjuk.

Ullmann Mónika és fia, Miller Dávid (Fotó: Bodnár Zsófia)

2003-ban és 2007-ben is neki ítélték a József Attila-gyűrűt, 2015-ben az évad színésznőjének választották a Miskolci Nemzeti Színházban, 2016-ban pedig a legjobb epizódszereplést (Városmajori Színházi Szemle – Caragiale: Zűrzavaros éjszaka) és a legjobb női alakítást (Vidéki Színházak Fesztiválja – Miller: Pillantás a hídról) is ő nyerte meg. Isten éltesse még sokáig!

Kiemelt kép: Ullmann Mónika (Fotó: RTL Sajtóklub)